Sokkoló dolgot tesz az aggyal a gyerekbántalmazás

gyerekbántalmazás, gyerekverés
Vágólapra másolva!
Több száz gyerekként bántalmazott ember agyát vizsgálták meg szakemberek. Kiderült, hogy az agy szerkezetében olyan változások mennek végbe, amelyek nagyon súlyos depressziót idéznek elő felnőttkorban.
Vágólapra másolva!

Nils Opel, a Münsteri Egyetem professzora és kollégái 110 ember agyáról készítettek felvételeket. A pszichiátrián depresszióval kezelt páciensektől emellett megkérdezték, mennyire érzik súlyosnak betegségüket, illetve elszenvedtek-e fizikai, érzelmi vagy szexuális bántalmazást gyermekként.

A statisztikai analízis egyértelműen kimutatta, hogy az érzelmi tudatosságért felelős agyterület (insuláris kéreg) az érintetteknél jóval kisebb, fejletlenebb, mint a gondtalan gyermekkort maguk mögött tudó felnőtteknél.

A kutatást követő két évben a vizsgált személyek közül 75-en újabb depressziós rohamokról számoltak be. A kutatócsoport azt találta, hogy a traumákkal terhelt gyermekkor és a kisebb insuláris kéreg hajlamosít a visszaesésre.

– hangsúlyozta Opel. Hozzátette:

a gyerekként bántalmazott felnőttek depresszióját speciális módon kell kezelni.

Opel szerint az agyi változások szerencsére visszafordíthatóak, így a továbbiakban a szóban forgó csoportra optimalizált alternatív terápiákat fognak kifejleszteni.

(New Scientist / Lancet Psychiatry)