Több száz gyerekként bántalmazott ember agyát vizsgálták meg szakemberek. Kiderült, hogy az agy szerkezetében olyan változások mennek végbe, amelyek nagyon súlyos depressziót idéznek elő felnőttkorban.

Nils Opel, a Münsteri Egyetem professzora és kollégái 110 ember agyáról készítettek felvételeket. A pszichiátrián depresszióval kezelt páciensektől emellett megkérdezték, mennyire érzik súlyosnak betegségüket, illetve elszenvedtek-e fizikai, érzelmi vagy szexuális bántalmazást gyermekként.

A statisztikai analízis egyértelműen kimutatta, hogy az érzelmi tudatosságért felelős agyterület (insuláris kéreg) az érintetteknél jóval kisebb, fejletlenebb, mint a gondtalan gyermekkort maguk mögött tudó felnőtteknél.

A kutatást követő két évben a vizsgált személyek közül 75-en újabb depressziós rohamokról számoltak be. A kutatócsoport azt találta, hogy a traumákkal terhelt gyermekkor és a kisebb insuláris kéreg hajlamosít a visszaesésre.

Eredményeink egy olyan mechanizmusra világítanak rá, ami az agyi struktúra elváltozásához vezet, a szerkezetmódosulás pedig visszatérő depressziót és kisebb gyógyulási esélyt eredményez – hangsúlyozta Opel. Hozzátette: a gyerekként bántalmazott felnőttek depresszióját speciális módon kell kezelni.

Opel szerint az agyi változások szerencsére visszafordíthatóak, így a továbbiakban a szóban forgó csoportra optimalizált alternatív terápiákat fognak kifejleszteni.

(New Scientist / Lancet Psychiatry)