A strandon, vízparton töltött idő csodálatos érzéseket ad és a meleg homok, a kék víz utánozhatatlan élményekkel gazdagítja életünket. A legfrissebb kutatások szerint azonban még a legmerészebb álmainkban gondolatnál is több előnyt kínál mind a fizikai, mind a mentális egészségünk szempontjából.

A vízpart nyugtató hatása azonnal hat

A The Journal of Environmental Psychology tudományos szaklapban most közzétett tanulmány szerint a strand és a vízpart lenyűgöző erősítőszerként funkcionál és számos előnyt biztosít a testünk, lelkünk számára.

Csend, nyugalom és igazi kikapcsolódásForrás: pexels.com

Számos tanulmány bebizonyította már, hogy a természeti környezet, mint például a vízesések és a strandok, több előnyt biztosítanak az emberek számára, mint az edzőtermek, a városi környezet vagy a szórakozást szolgáló helyek – mondta J. Aaron Hipp, Ph.D., a Brown School neurológusa, a tanulmány vezető szerzője. – A vízpart legideálisabb körülményeit az alacsony árapály és az enyhe hőmérséklet jelenti. A kutatásaink szerint a strand egy olyan hely, ahol mindenki boldognak érzi magát, és ahonnan senki sem ment még haza rossz kedélyállapottal, feszülten vagy feszültebben, mint amikor elindult.
A kutatók szerint a vízpart nyugtató hatása már a napra lépéstől számított második másodpercben érezhető.

Egyszerre megnyugtató és békés

A nap és a hullámok együttesen „dolgoznak" annak érdekében, hogy teljesen ellazítsák a testet, megszabadítsák a fájdalomtól, és megszabadítsák a napi stressztől – magyarázta a Brown School vezető kutatója. – Szinte azonnal felszabadul a relaxáció és a boldogság hormonjaként is ismert szerotonin, amikor megérkezünk a strandra, de a strand és az óceán hangja és látványa egyszerre megnyugtató és békés.

A vízparti időtöltés szinte kéz a kézben jár a nevetésselForrás: pexels.com

A víz hullámzásának megnyugtató hangját nem véletlenül választják mind a meditációk, mind a relaxációs zenék egyik alapjául, és számos elalvást segítő gép is előszeretettel alkalmazza. Emellett az orvosok és terapeuták is szívesen javasolnak fényterápiát a szorongások és stressz kezeléséhez.

A napfény több ismert előnnyel bír

Régóta tudjuk, hogy a napfény fokozza a testünkben a D-vitamin szintjét, fokozza a kalcium felszívódását, erősíti a csontjainkat és megakadályozza többek között a pangásos szívelégtelenséget, a szívinfarktust, a stroke-ot és más szívproblémákat. Elegendő csupán tíz percet a napon töltenünk, és már biztosítani is tudjuk szervezetünk számára a szükséges mennyiségű vitamint.

A napozás egyet jelent a D-vitaminnalForrás: AFP

A napfény továbbá megakadályozza az autoimmun betegségeket és megnöveli az endorfinszintet, de emellett szárító, hámlasztó, antibakteriális tulajdonságainak köszönhetően enyhíti a krónikus bőrbetegségek tüneteit. Klinikai kutatások emellett kimutatták azt is, hogy javulhatnak az Alzheimer-kór tünetei, gyorsabban gyógyul a pikkelysömör és enyhül a depresszió. A kutatók azonban figyelmeztetnek: a bőrrák kockázatának csökkentése érdekében mindig korlátozzuk a túlzott napozást, és a strandra indulás előtt mindig alkalmazzunk magas fényvédő faktorral rendelkező krémet.

A homok előnyös hatásait is vizsgálták

A tanulmány szerint azonban legalább ennyire fontos a strandon, vízparton található homok jelenléte is. A talpunk a legtöbb idegvégződésünk középpontja, így amikor a homokba lépünk, az egyértelműen javítja a hangulatunkat, miközben erősíti a lábizmokat.

A homokban igen kellemes feküdniForrás: pexels.com

A keményebb felületen végzett gyaloglás ugyanis körülbelül 1,6-2,5-szer kevesebb energiát igényel, mint a homokos föveny taposása. Emellett rendesen megdolgoztatja az izmokat is. A kutatók arról sem feledkeztek meg, hogy a homok megszabadítja a lábakat a halott bőrsejtektől és segíti az újak képződését. A tanulmány rámutat arra is, hogy a tengerparton sétálva felgyorsul az anyagcsere, miközben az agy növeli a szívfrekvenciát, mivel a testünk jobban dolgozik, mint azt valaha is gondoltuk volna.

A tengerhez számos sportolási lehetőség kapcsolódik

A kutatók a strandok kiemelt előnyeinek hármasát a tengervíz hatásaival egészítették ki, amely bővelkedik ásványi anyagokban, például jódban, káliumban és magnéziumban, amely méregteleníti a szervezetet és kezeli az esetleges fertőzéseket. Sőt, a hullámok hangja stimulálja a szerotonin és a dopamin felszabadítását, miközben a kék szín nyugtató, és javítja a közérzetet. A sós víz segíti a sebek és vágások gyógyulását, felveszi a küzdelmet az akne és a pattanások ellen, de felgyorsítja a hámlási folyamatot.

A stresszoldás is garantáltForrás: pexels.com

Ne felejtsük el azt sem, hogy az úszás az egyik leghatékonyabb fizikai gyakorlat, amely segít megőrizni az alakunkat és fittségünket, és óránként 414 kalóriát égethetünk el vele – mutatott rá J. Aaron Hipp. – Ez a sport csökkenti a stresszt, valamint kezeli a depressziót és a szorongást, de enyhíti az ízületi fájdalmakat, csökkenti a krónikus betegségek kockázatát, és megnyugtatja az ízületi gyulladás tüneteit.

Az álmatlanságot is kitűnően kezeli

Végül a kutatók rámutattak arra is, hogy néhány órányi sütkérezéssel a tengerparton garantálhatjuk a kielégítő és nyugtató éjszakai alvást.

Ne felejtsük el a bőrvédő krémeket!Forrás: AFP

A strand az egyik leghatékonyabb módja az álmatlanság és az alvászavarok kezelésének – hangsúlyozta a neurológus. – Ez főleg azért lehet így, mert a strandolással az álmatlanság három fő tényezőjét tudjuk kezelni: a hormonális egyensúly hiányát, a magas stressz és a szorongás szintjét, valamint a fizikai fáradtságot.
Ezért azt javasolják, hogy amikor legközelebb szabadságra indulunk vagy lehetőségünk lesz legalább néhány órát pihenni, akkor ragadjunk fürdőruhát és menjünk le a strandra vagy a vízpartra, hogy ki tudjuk használni a hely fizikai és mentális előnyeit.