62 millió embert sújtott 2018-ban a szélsőséges időjárás

2019.03.28. 20:05

A Meteorológiai Világszervezet (WMO) szerint 62 millió embert sújtott tavaly világszerte a szélsőséges időjárás, az ember okozta klímaváltozás miatt kétmillió embernek kellett elhagynia otthonát.

Minden eddiginél több embert sújt a szélsőséges időjárás

35 millió embert sújtottak az áradások és több mint 1600 ember halála írható a hőhullámok, erdő-és bozóttüzek számlájára Európában, Japánban és az Egyesült Államokban - olvasható a szervezet éves jelentésében a klíma állapotáról.

Forrás: WWF

A dokumentumot csütörtökön hozták nyilvánosságra New Yorkban. A jelentés készítői felhívták a figyelmet arra, hogy

a klímaváltozás hatással van az élelmezés biztonságára, a migrációra és az emberi egészségre,

utóbbi esetében különösen a szélsőséges meleg és a levegő minőségében bekövetkezett változás. Petteri Taalas, a WMO főtitkára a jelentést ismertetve emlékeztetett a Mozambikot, Malawit és Zimbabwét minap sújtó Idai ciklonra.

Forrás: AFP/Go Takayama

"Az Idai áldozatai megszemélyesítik azt, miért van szükségünk a fenntartható fejlődésnek, a klímaváltozáshoz való alkalmazkodásnak és a természeti csapások kockázata csökkentésének globális programjára" - hangoztatta.

Az elmúlt négy év volt eddig a legmelegebb

A jelentésében a világszervezet felhívta a figyelmet arra, hogy tavaly mintegy 1 Celsius-fokkal volt magasabb a globális átlaghőmérséklet a Földön, mint az iparosodás korának kezdetekor,

és az elmúlt négy év volt a legmelegebb az időjárási feljegyzések kezdete óta.

 

Forrás: MTI/Ujvári Sándor

"Egyre markánsabbak a klímaváltozás mutatói: a légköri szén-dioxid szintje, amely a WMO első, 1994-ben közétett jelentése idején 357,0 ppm volt, folyamatosan növekszik, és 2017-ben elérte a 405,5 ppm-t." A tengerszint emelkedése felgyorsult, 2018-ban 3,7 milliméterrel volt magasabb a tengerszint az előző évihez képest. Az északi-sarki jég kiterjedése jóval az átlag alatt volt.

Egyre több embert kényszerít elvándorlásra a klímaváltozás

Az egyre szélsőségesebbé váló időjárás miatt - a szárazság, áradások, viharok következtében - kétmillió embernek kellett elhagyni otthonát, ami azt jelentette,

hogy 2018 volt az az év, amikor a legtöbb embert kényszerítettek helyváltoztatásra a természeti katasztrófák

- olvasható a jelentésben.

Forrás: AFP/Jaime Razuri

A klímaváltozás hatása a mezőgazdaságra veszélyezteti az alultápláltság felszámolására irányuló globális erőfeszítéseket is. Az alultáplált emberek száma 821 millióra növekedett az ENSZ adatai szerint, részben az 2015-16-os időjárási jelenség okozta súlyos szárazságok miatt.

(Forrás: MTI/AP/dpa/APA)