Az ausztrál keleti partoknál élő koalák populációja olyan mértékben csökkent az elmúlt időszakban, hogy a fajt most már veszélyezettnek kell tekinteni a WWF Ausztrália szerint. A természetvédők a drasztikus csökkenés bűnöseként a létfontosságú élőhelyek elpusztítását nevezik meg.

Elveszítik az alapvető fontosságú élőhelyeiket

A koalák legfontosabb paradicsomának számító Queensland területén hatástalannak bizonyultak a korábbi évek védelmi stratégiái, ami a népességnövekedés és a természetvédelmi fejlesztések korlátozásával együtt katasztrófát vetíthet elő. A helyi kormányzat nemrég nyilvánosságra hozott egy jelentést, amelyben „pénzügyi elszámolást" jelentett be a „földek tisztítására", miközben nem biztosítanak új élőhelyeket biztosítanak a koalák és más fajok számára. Brisbane déli oldalán például öthektárnyi erdőt irtanak ki egy agyaggalamb lövészeti központ további bővítéséhez annak ellenére, hogy a tervet ellenzi a városi tanács és a környezetvédelmi csoportok.

Elveszítik az élőhelyeiketForrás: Wikimedia Commons

A koalák nem egyszerre veszítik el az alapvető fontosságú élőhelyeiket, ám a zsarnoki döntés körülbelül 10 ezer hektárnyi területet érint – mondta Michael Petter, a Bulimba Creek koordinációs bizottságának elnöke. – Az országos jelentőségű koala populáció száma az utóbbi évtizedekben meredeken zuhant, főként a fejlesztési nyomás következtében.

Egyre nagyobb mértékű az emberi terjeszkedés

A WWF Ausztrália szakemberei szerint azonban a koalák szempontjából legalább annyira kártékony az esetenként egy-két hektáros emberi terjeszkedés, mint a nagyobb kiterjedésű élőhelyek elvesztése.

Csökken az egyedszámukForrás: pexels.com

Úgy érezzük, hogy egyszerűen elkerülhető lenne a koalák élőhelyeire nehezedő fejlesztési nyomás, hiszen a Brisbane-ben élő lakosság növekedése nem teszi ezt szükségessé – magyarázta Martin Taylor, a WWF-Ausztrália védett területi és tudományos természetvédelmi vezetője a The Guardiannak. – Az előzetes kutatások szerint a Queensland délkeleti részén már 200 000 telket adtak már el a megtisztított földterületen, amely a jövőbeni lakásépítéshez biztosítja a helyet.
Hozzátette: a hatóságok folyamatosan elvesznek egy-egy kisebb, nagyobb területet az állatoktól, pedig a már lédózerólt részen teljes egészében lehetséges lenne a lakhatási igények kielégítése. A természetvédők ezért nem értik a történteket.

Egy lépést tett felfelé a vörös listán

1990 és 2016 között Queenslandban és Új-Dél-Walesben még legalább 9,6 millió hektárnyi koala-élőhely volt fellelhető. A WWF-Ausztrália és más természetvédelmi csoportok most új felmérést készített, és ez alapján az állat a Természetvédelmi Szövetség (IUCN) vörös listáján egy lépést tett felfelé: a sebezhető kategóriából felkerült a veszélyeztetett státuszba.

Ha eltűnnek a fák, akkor a koalák isForrás: pexels.com

Többek között a gyenge és több helyen pontatlan állam-, szövetségi és helyi önkormányzati törvények teszik lehetővé a túlzott fakitermelést, amelyek a leginkább felelősek a koalák élőhelyeinek elvesztéséért – mondta David Paull ökológus.
A Queensland-i kormányzat szerint azonban „kevés bizonyíték van a koala populáció tényleges jelenlétére" az adott területen, de az aggodalmak felvetése után meghosszabbította a nyilvános konzultációs időszakot. A Moggill koala kórház adatai azonban ezt cáfolták.