Az agresszív ipari halászat egyre több delfint pusztít el

delfin
Az ipari halászat áldozata. Rengeteg megcsonkított delfint sodort partra a víz a Franciaország atlanti partjaira.
Vágólapra másolva!
Mintegy 1100 megcsonkított, levágott uszonyú delfintetem sodródott az Atlanti-óceán francia partjaira év eleje óta, az agresszív ipari halászat okozta tömeges pusztulásuk miatt a francia környezetvédelmi tárca nemzeti tervet vázolt fel az állatok védelmére.
Vágólapra másolva!

Kegyetlenül megcsonkítják a delfineket

"Soha nem láttunk ilyen nagyszámú partra vetődött tetemet. Még csak három hónap telt el az évből, de már meghaladtuk a tavalyi rekordot, amely az elmúlt 40 év legnagyobb arányú pusztulása volt" - hangoztatta Willy Daubin, a La Rochelle-i Egyetem Tudományos Kutatóközpontjának munkatársa.

Az ipari halászat áldozata. Rengeteg megcsonkított delfint sodort partra a víz a Franciaország atlanti partjain. Forrás: https://eu.detroitnews.com/story/news/world/2019/03/28/dead-dolphins-shore/39268273/

Daubin elmondta, hogy az állatok 90 százalékának pusztulását halászhálóval való véletlen befogás okozta, ám rejtély, hogy idén miért ilyen nagyarányú a jelenség. A kutatóközpont szakemberei által

a tetemeken végzett vizsgálat a csonkítás nagyon súlyos mértékét mutatta ki.

Környezetvédelmi aktivisták szerint a halászok rendszeresen kivágják a hálóba gabalyodott és elpusztult állatok testrészeit azért, hogy megóvják hálójukat.

A környezetvédelmi miniszter tevet készített az állatok megóvására

Francois de Rugy francia környezetvédelmi miniszter múlt héten La Rochelle-be látogatott, ahol tervet vázolt fel az állatok megóvására. Ennek része a kutatások fokozása a Viscaya-öböl közelében működő mintegy 26 halászhajóraj akusztikus berendezéseinek korszerűsítésére, amelyek távol tarthatják az állatokat a halászhajóktól.

Japán a bálnavadászatott is újraindította idén Forrás: Origo

Állatvédők szerint azonban a miniszter által előterjesztett elképzelések nem elegendőek, és az akusztikus berendezések számának növelése az óceánok mértéktelen hangszennyezéshez vezet, és nem jelenti a probléma hosszú távú megoldását.

A delfinpoulációt kihalás fenyegeti

Lamya Essemlali, Sea Shepherd környezetvédő csoport franciaországi részlegének vezetője szerint a halászat jelenlegi mértéke

a delfinpopuláció kipusztuláshoz vezethet.

A szervezet szerint az ökológiai válságot az alacsony árú halak iránti megnövekedett kereslet idézte elő. "Jelenleg a delfineket megölő halászhajók által kifogott tengeri sügér kilónkénti ára a francia piacokon nyolc euró" - emlékeztetett Essemlali.

Forrás: Kimberley A Wood/Cascadia Research

Az Európai Bizottság adati szerint az elmúlt 50 évben kétszeresére nőtt a globális halfogyasztás. Az ilyen mértékű növekedés a környezetvédők szerint fenntarthatatlan.

(Forrás: MTI/AP)