Új információk a Szaturnusz gyűrűi között keringő miniholdakról

2019.03.29. 16:40

Először mutatta be a Szaturnusz gyűrűi között keringő miniholdakról a Cassini űrszonda által szerzett információkat a NASA.

A Cassini űrszonda a Szaturnusz gyűrűi közt helyezkedett el

A Science című tudományos lapban publikált tanulmány leírja a Szaturnusz gyűrűi között elhelyezkedő, 8-116 kilométeres átmérőjű holdakat, amelyek a Pán, a Daphnisz, az Atlasz, a Pandora és az Epimetheusz nevet kapták.

A Cassini űrszonda készítette képek a Szaturnusz három miniholdjáról: az Atlasról, Daphnisról, és a Panról.Forrás: https://solarsystem.nasa.gov/moons/saturn-moons/atlas/in-depth/

A holdak a bolygó körüli gyűrűk közé ékelődve keringenek - írja a PhysOrg tudományos-ismeretterjesztő hírportál.

A Cassini-űrszondáról készített művészi ábraForrás: REUTERS/Ho/JPL

A Cassini 13 évet töltött a Szaturnusz közelében.

Működése utolsó évében a gyűrűk között helyezkedett el, onnan küldött adatokat a Földre,

amíg 2017. szeptember 13-án el nem hallgatott, majd 15-én megsemmisült a Szaturnusz légkörében.

A Szaturnusz gyűrűi és holdjai gyanabból az égitestből szűrmaznak

Eddig mintegy négyezer tudományos cikk jelent már meg a Cassini felfedezéseiről, az adatok feldolgozása továbbra is tart. A csütörtökön publikált tanulmány megerősíti az uralkodó elméletet, mely szerint

a Szaturnusz gyűrűi és holdjai ugyanabból az égitestből származnak,

ami valamilyen nagy összeütközés során darabokra tört szét.

 

A Cassini űrszonda által készített kép a Szaturnusz légköréről. A Szaturnusz egy gázóriás, a Naprendszer második legnagyobb bolygója a Jupiter után.Forrás: MTI/EPA/NASA/-------------------

A legnagyobb töredékekből alakult ki a holdak magja,

ezután a gyűrűkből érkező részecskék tovább halmozódtak a holdcsírákon - mondta Bonnie Buratti, a NASA bolygókutató intézete, a Jet Propulsion Laboratory csillagásza.

Nem tudják, hány évesek a gyűrűk

A tanulmányon több mint háromtucatnyi amerikai, brit, olasz és német kutató dolgozott.A kutatókat továbbra is az a kérdés foglalkoztatja, hogy vajon milyen idősek a gyűrűk.

A Cassini Nagy Fináléjának vázlataForrás: NASA/JPL/Caltech

Egy januárban megjelent, a Cassini adatain alapuló tanulmány szerint viszonylag fiatalok, koruk 100 millió és egymilliárd év közé tehető. Más modellek és módszerek azonban más válaszokat hoznak eredményül.

(Forrás: MTI)