Bizarr, „alien” szörnyek foglalták el a Galápagos-szigetek vizeit

tengeri iguana , Galapagos-szigetek
Mintha nem evilági lenne a tengeri iguana
Vágólapra másolva!
A Galapagos-szigetek körüli vizes területek, különösen Ecuador partjainál évszázadok óta a biológiai sokféleség paradicsomának számítanak. Az utóbbi időben azonban több furcsa, már-már bizarr és kicsit sem eviláginak tűnő faj jelent meg itt. Míg a világörökség részét képező földterületen az invazív fajok számát jól dokumentálták a kutatók, a tengeri környezetre vonatkozóan eddig viszonylag keveset tudtak. Ezért is érte őket most hatalmas meglepetés.
Vágólapra másolva!

Eddig ismeretlen élőlényeket is felfedeztek

A Massachusetts-i Williams College kutatói mélyreható, a korábbiaknál jóval alaposabb terepi felmérést végeztek a Galapagos-szigetek területén. A vizsgálataik során összesen negyvennyolc invazív faj jelenlétét azonosították be, ám emellett öt, eddig ismeretlen élőlényt is felfedeztek. Ezek az organizmusok nagy valószínűséggel szorosan kapcsolódnak a világ minden tájáról a térségbe érkező hajókhoz.

Az albatroszok is a szigetvilág állandó lakói Forrás: Photononstop/Guido Alberto Rossi

– mondta Jim Carlton, a Massachusetts-i Williams College kutatója. – A hasonló tanulmányok eredményeinek az ismeretében egyáltalán nem lennék meglepve, ha ez a szám akár kétszer ennyi lenne.

Az idegen, „alien-szerű", invazív fajok közé többek között férgek, kagylók, rákok és tengeri aszcídiák tartoznak.

Emellett a kutatók olyan, apró mohaállatkákat is találtak, mint amilyen például az Amathia verticillata, amely elpusztítja a tengeri füvet és összezavarja a halászok felszereléseit, készülékeit.

Veszélyeztetnek több száz tengeri fajt

Az újonnan azonosított idegen hódítók közül tizenhetet a Galapagos-szigetek környékén láttak, ám a kutatók korábban tévesen azt gondolták, hogy azok őshonos fajok.

Mintha nem evilági lenne a tengeri iguana Forrás: Tui De Roy/ Minden Pictures/Getty

– magyarázta a kutató a New Scientist tudományos lapnak. – Amit biztosan tudunk az az, hogy az invazív fajok egyértelmű hatást gyakorolnak az őshonos élővilágra a világ minden táján, és nem mindig zárul a helyiek számára pozitív végkifejlettel.

Még pusztítóbb állatok is megjelenthetnek

Az invazív fajok közben szinte megállíthatatlanul terjednek a világban, és a tendencia azt mutatja, hogy az eddig megjelenteknél is pusztítóbb és kártékonyabb állatok jelenhetnek meg hamarosan a Galapagos vizei közelében.

Különleges rákok is megjelentek a Galapagos-szigeteken Forrás: Wikipedia

A kutatócsoport szerint valószínűleg begyűrűznek a területre például a lágykorallok, amelyek igen gyorsan elszaporodhatnak a jelenleg őshonos korallokon élősködve. Emellett errefelé vette már az irányt a karibi térségből érkező mérgező oroszlánhal is, amely a Panama-csatornán át érkezik a Galapagos-szigetekre.

– zárta gondolatait Jim Carlton.