Nobel-díjas tudós kapta a Debreceni Egyetem (DE) University of Debrecen Science Impact Award díját: Ariel Warshel, a kémia és a biokémia professzora pénteken, a DE ünnepi szenátusi ülésén vette át a díjat Szilvássy Zoltán rektortól.

Szilvássy Zoltán elmondta: a díj olyan kutatóknak adományozható, akik Nobel-díjban vagy azzal azonos értékű díjban részesülnek és a Debreceni Egyetem kutatóival és kutatói közösségeivel tudományos együttműködést alakítottak ki bármely kutatási területen.

Az Izraelben született, az Egyesült Királyságban és az Amerikai Egyesült Államokban is dolgozó professzor a kémiai Nobel-díjat - Michael Levitt-tal és Martin Karplusszal megosztva - 2013-ban kapta meg a többfokozatú modellezés terén elért alapvető felfedezéseiért.

Warshel professzor az Amerikai Tudományos Akadémia, valamint a brit Királyi Kémiai Társaság tagja, a Hongkongban működő Warshel Számítógépes Biológiai Intézet igazgatója. Ariel Warshel professzor évek óta együttműködik a Debreceni Egyetemen Fuxreiter Mónika professzor csoportjával. Közös kutatásaik célja a reorganizációs energiára támaszkodva az enzimmodell továbbfejlesztése, az enzimek laboratóriumi fejlesztésének optimalizálása.

Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Az együttműködés eredményei hozzájárulhatnak a struktúra és a funkció között hagyományos módon leírt összefüggések terén a paradigmaváltáshoz - hangozott el a díjátadó ünnepségen, ahol Ariel Warshel Többfokozatú modellezés a biológiában címmel tartott előadást.