Ez lett volna az első páros női űrséta, nem jött össze

2019.03.29. 17:44

Űrsétát kezdett pénteken Nick Hague és Christina Koch amerikai űrhajós a Nemzetközi Űrállomás áramfejlesztési rendszerének korszerűsítése keretében.

Még legalább négy további űrsétára lesz szükség

A munkálatok várhatóan több mint hat órán át tartanak majd. A korszerűsítés keretében az űrállomás napelemtábláiba szerelt 48 nikkel-hidrogén akkumulátort cserélik le

24 darab nagyobb teljesítményű lítium-ionos akkumulátorra.

Ezek a berendezések tárolják a napelemtáblák által generált áramot és tartják üzemben az űrállomást, amikor az a Föld éjszakai oldalán van.

A Canadarm-2 robotkar nincs állandóan rögzítve az egyik végén, lehetővé téve, hogy a robotkar magában sétálhasson körbe a Nemzetközi Űrállomáson (International Space Station).Forrás: https://www.nasa.gov/audience/foreducators/robotics/imagegallery/r_canadarm2.jpg.html#.XJ47WJhKjIU

Az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA szerint a 2017-ben kezdődött korszerűsítés 2020 tavaszáig eltarthat

és még legalább négy űrsétára lesz szükség.

Ennek oka, hogy az akkumulátorok részben nehezen hozzáférhető helyen vannak a Canadarm-2 nevű robotkar számára, amelyet a berendezések leszereléséhez használnak.

Méretproblémák gátolják, hogy egyszerre dolgozhasson a két női űrhajós

Eredetileg a NASA úgy tervezte, hogy két női asztronautája, Anne McClain és Christina Koch fogja teljesíteni az amerikai űrkutatási hivatal első, kizárólag női űrsétáját, de ez meghiúsult, mert nem volt elegendő, mérethez illő űrruha a Nemzetközi Űrállomáson.

Anne McClain asztrnautának segítenek felvenni az űrruhát az ASCAN EVA Skills 3 tréning során.Forrás: NASA-JSC/Lauren Harnett

Így az a döntés született, hogy a két nő felváltva fogja elhagyni az űrállomást a szerelési munkálatokhoz, férfi kollégákkal. Anne McClain, aki Nick Hague társaságában vett részt az előző, március 22-i űrsétán azt tapasztalta, hogy megfelelőbb számára a szkafander M-es méretű felsője, de ugyanilyen méretű felsőrész kell Christina Kochnak is. Az április 8-ra beütemezett újabb "vegyes" űrsétán Anne McClain veszi fel a méretéhez illő szkafandert.

(Forrás: MTI/AP/TASZSZ)