Huszonkét kiló műanyaghulladékot találtak a Földközi-tengeren, egy Szardínia északkeleti részén partra vetődött és elpusztult nagy ámbráscet gyomrában.

Rémisztő volt látni, mi volt az ámbráscet gyomrában

A nyolc méter hosszú fiatal nagy ámbráscet (Physeter macrocephalus) a hétvégén sodródott partra Porto Cervo híres strandján, a Cala Romanticán.

A szardíniai Porto Cervo partvidékeForrás: Wonderful Sardinia

A vemhes tengeri emlősben egy 2,4 méteres magzatot is találtak.

A műanyagszemét az állat gyomrának kétharmadát foglalta el.

 

Nagy ámbráscet (Physeter macrocephalus)Forrás: Origo

"Rémisztő volt látni, hogy az emlős gyomra tele volt műanyaggal. Ennek a cetnek a halála is bizonyítja, hogy rendkívüli méreteket ölt a Földközi-tenger szennyezettsége is" - jelentette ki Luca Bittau, a SeaMe olasz környezetvédő szervezet biológusa.

Mosóporos zacskó és műanyagtányér 

Az ámbráscet gyomrából kiszedett szemétben akadt kábelburkolat, összegabalyodott halászháló, műanyag tányér és bevásárlószatyor, továbbá egy mosóporos zacskó, amelyen még jól olvasható volt a márkanév és a vonalkód.

Partra sodródott elpusztult ámbráscet. A ma élő nagy ámbráscet átlagos testhossza 15 méter (a kép illusztráció)Forrás: AFP/Marty Melville

A WWF nemzetközi zöldszervezet szerint

a műanyag jelenti az egyik legnagyobb veszélyt a tenger élővilágára,

és az elmúlt két évben legalább öt bálna halálát okozta a világon. A nagy, más néven óriás ámbráscet kihalófélben van a Földközi-tengerben.

(ForrásMTI/APA/AP)