Csökken az Északi-sarkvidék jégutánpótlása

Északi-sark
Az úszó jég dinamikus rendszert alkot
Vágólapra másolva!
Csökken az Északi-sarkvidék jégutánpótlása és emiatt az oda eljutó tápanyagok mennyisége is.
Vágólapra másolva!

Az Oroszország partjainál képződő jég egyre gyakrabban olvad el az Északi-sarkvidék középső területei felé tartó útján, aminek jelentős hatása van az ökoszisztémára - írják a bremerhaveni Alfred Wegener Sarkvidék- és Tengerkutató Intézet (AWI) munkatársai a Scientific Reports című szaklapban.

Ha ugyanis a klímaváltozás miatt idő előtt elolvad a jég, az abban lévő tápanyagok nem jutnak el a Jeges-tenger északi részébe. Hosszútávon emiatt az Északi-sarkvidék nemcsak fizikai, hanem biológiai és kémiai változáson is áteshet. "Ennek mértékét még nem ismerjük" - mondta Eva-Maria Nöthig, az AWI kutatója.

A Jeges-tenger úgynevezett orosz peremtengereiben télen tengerjég termelődik, a levegő hőmérséklete ugyanis ott szélsőségesen alacsony, akár a mínusz 40 Celsius-fokot is elérheti. A szárazföld felől érkező erős szél aztán a part menti vizekben képződött jeget kihajtja a nyílt tengerre. Egy része a transzpoláris áramlaton 2-3 év alatt eljut az Arktisz középső területére, egészen a Fram-útvonalig. Végül itt, a Grönland és a Spitzbergák között lévő tengeri területen olvad el.

Csökken az Északi-sarkvidék jégutánpótlása Forrás: Aurimages/Philippe ROY / Aurimages/Philippe Roy

Húsz évvel ezelőtt még a peremtengerekben képződött jég fele eljutott a központi területekre, mostanra azonban már csak 20 százaléka. Nagy része idő előtt elolvad - írják a kutatók.

Emiatt egyre kevesebb hordalék és ásványi anyag érkezik meg, melyeket még fagyáskor zár magába a jég - derült ki az elemzésekből, melyeket az AWI biológusai húsz éve végeznek a Fram-útvonalon. Az idő előtti olvadás miatt a részecskék korábban lesüllyednek, a Fram-útvonalon kihelyezett üledékcsapdákban egyre kevesebb szibériai ásványt találnak - mondta Nöthig.

A kutatók 1998 és 2017 közötti műholdas adatok segítségével követték figyelemmel a tengerjég vándorlását. "Az a jég, amely ma eljut a Fram-útvonalra, nagyrészt már nem a peremtengerekben képződik, hanem az Északi-sarkvidék központi részéről származik" - mondta Thomas Krumpen kutató.