Nem akarnak szexbabát gyártani a műhullagyárban

2019.04.07. 20:44

A SynDaver nevű, 2004-ben létesített amerikai üzem élethű műholttesteket és testrészeket gyárt. Az egyszerű külsejű épületben a munkások szinte csak sóból és vízből alkotják meg a világ legfejlettebb sebészeti és anatómiai modelljeit. Az ezekhez hasonló teljesen szintetikus, bőrrel, izomzattal, szervekkel és csontokkal teljes testek egy nap kiválthatják a valódi emberi és állati testeket sok új technika kikísérletezésében. És nemcsak az anyagok teszik egyedivé a SynDaver holttesteit, hanem a belső anatómiai és szöveti precizitás.

Már évszázadok óta léteznek anatómiai modellek. Ezeknél többé-kevésbé élethűen megpróbálták újraalkotni a testeket, amelyeket azután szemléltetési vagy gyakorló eszközként használtak. A világ múzeumaiban rengeteg anatómiai reprodukció található, amelyek készítéséhez sokféle anyagot használtak a viasztól kezdve a műanyagon át az igazi csontig.

A SynDaver termékei hihetetlen élethűek. Dr. David Danielson, a cég alelnöke elmondta, hogy oly mértékben törekednek a valóság lemásolására, hogy az orvosi gyakorlatokon a hallgatók szinte úgy érezzék, mintha igazi, élő embert műtenének, nem egy modellt.

A SynDaver szintetikus holttesteiForrás: SynDaver

Ha egy sebész a gyakorlaton rossz bemetszést ejt a bábun, akkor igazinak tűnő művér spriccel ki az artérián, ami emocionálisan is valósabbá teszi a helyzetet, és jobban átérzi a gyakornok is a felelősségét, mesélte Danielson.

A SynDaver által készített testek annyira élethűek, hogy a gyár már több megkeresést kapott: szálljanak be a szexbabaüzletbe. Ők azonban tudományos műhelyként határozzák meg magukat, így eddig visszautasítottak minden ilyen ajánlatot.

A cég évente nagyjából 100 teljes testű szintetikus modellt ad el évente. Egy-egy test ára – a bonyolultságtól függően átlagosan 50-70 ezer dollár lehet, az eddigi legdrágább készítményük 184 ezer dollár volt.

Ez soknak tűnhet az „ingyenes” holttestekhez képest, de az igazi holttestek szállításával, kezelésével, hozzáférhetőségével kapcsolatos járulékos költségeket nézve, már nem olyan borzasztó a különbség. Arról nem is beszélve, hogy a szintetikus testek kezeléséhez, használatához elég egy asztal, nem kell egy drága létesítmény.

A gyárban először legyártják az igényeknek megfelelő bonyolultságú modellek részeit. Képesek motorok beépítésével lélegző, vérkeringést produkáló, szenzorokkal érző testeket is készíteni. A testrészek előállításhoz felhasználják a legmodernebb 3D-nyomtatási technológiát is.

A teljes testű babákat azután az egyes darabokból varrják össze a végső „összeszerelő szobában”. Minden izmot és szervet kézzel varrnak össze darabonként, és a működő rendszereket letesztelik átadás előtt. Az összeállításhoz legjobban a mentolos ízű viaszos fogselyem vált be.

Így varrják össze darabokból a testeketForrás: Brian Blanco for Atlas Obscura/Brian Blanco/Brian Blanco

Mivel a testek teljesen egyediek, ezért a fejjel rendelkező testeknek (a kutyákat is beleértve) nem sorszámot, hanem neveket adnak. A testeket a csomagolásig vízben tartják, majd hullazsákokba és műanyag konténerekbe csomagolva szállítják a megrendelőknek.

Újabban egyre több megrendelés érkezik különböző tévésorozatoktól is. Ők gyártották például a Grace klinika több testét is. A fő cél azonban változatlanul az orvosi képzés elősegítése a termékeikkel.

Forrás: Atlas Obscura