A világ legmagasabb trópusi fája magasabb, mint egy futballpálya hossza

Shorea faguetiana
Megmászták a világ legmagasabb fáját
Vágólapra másolva!
Megtalálták a világ legmagasabb trópusi fáját. Az óriási növény a megdöbbentő 100,8 méteres magasságba nyúlik a földtől az égig, ami körülbelül öt bowling-pálya teljes hosszát teszi ki.
Vágólapra másolva!

Háromdimenziós modellt is készítettek a fáról

A most felfedezett fa valószínűleg a világ legmagasabb virágzó növénye, amely Sabahban, Maláj Borneóban esőerdőiben növekedik. A méreteire való tekintettel az Egyesült Királyság és Malajzia kutatói a találó „Menara", vagyis a „torony" becenévvel látták el. Azokra is gondoltak, akik személyesen nem tudják megcsodálni: számukra egy háromdimenziós modellt készítettek a fáról, amelyet bárki megnézhet és körbeforgathat online.

A Shorea faguetiana igen magas fafaj Forrás: Wikipedia

A Menara tanulmányozásától a kutatók azt remélik, hogy megérthetik, hogyan nőhetnek a fák ennyire magasra, és rájönnek arra is, hogy melyek azok a tényezők, amelyeknek ezeket a hatalmas méreteket köszönhetik.

A „torony" egy trópusi fafajhoz tartozik, amely a sárga meranti (Shorea faguetiana) néven ismert. A növény a dipterokarpusz-félék családjának a tagja, amely a délkelet-ázsiai nedves alföldi esőerdőkben virágzik.

A legmagasabb fa korábbi rekordját ebben a régióban jegyzik, és a korábbi példány is a Shorea növénynemzetség tagja.

Lézer alapú távérzékeléssel mérték fel

A kutatócsapat a fa tényleges méreteinek felmérésére lézeres technológiát használt, amely során fényérzékeléssel és a távolságméréssel számította ki a pontos adatokat. A LIDAR (Light Detection and Ranging) eszközét hívták segítségül. A lézer alapú távérzékelés egy olyan kibocsátó eszköz, amely valamely visszaverő felület távolságának meghatározásra szolgáló módszert takarja.

A Menara lombkoronája is igen tekintélyes Forrás: Origo

A technológiát a kutatók egy repülőgépre szerelték, majd felfelé emelkedve mérték a visszaverődő lézerimpulzusokat és ezek alapján rögzítették az adatokat. A teljes körű felmérés végén egy topológiai térképet kaptak, amit tovább vizsgáltak.

A felülvizsgálat után a kutatók szerették volna testközelből is megnézni a fa paramétereit:

Unami Jami, a délkelet-ázsiai esőerdők kutatási partnerségének helyi mászója vállalkozott a több mint száz méteres fa megmászására, és földi lézerrel készített nagy felbontású, háromdimenziós képeket, miközben egy drón segítségével is képeket készítettek.

– mesélte Unami Jami. – Őszintén szólva a kilátás a fa tetejéről valami hihetetlen, szavakba szinte nem ölthetően csoálatos.

Igen sérülékeny lehet a szélkárosodásra

A Menara valószínűleg a legmagasabb virágos növény a világon, ami magasabb, mint az előző rekordtartó; egy eukaliptuszfa (Eucalyptus regnans) Tasmániában, amely 99,6 méter magas. A „torony" – a gyökereit nem számítva – közel 81 500 kilogrammot tesz ki és a tömegének mindössze az 5 százaléka származik a 40 méter széles koronájából. A másik 95 százaléka a törzsében található. A fa szára rendkívül egyenes, a középpontja a talajtól körülbelül 28 méterre van, 60 centiméterre a központi függőleges tengelyétől.

Megmászták a világ legmagasabb fáját Forrás: Stephanie Law

Ez a kutatók szerint azt jelzi, hogy a fa nagyon szimmetrikus és kiegyensúlyozott, bár igen sérülékeny lehet a szélkárosodásra. A völgyben lévő védett helyének köszönhetően eddig szerencsére ez nem okozott semmiféle problémát.

– mondta Yadvinder Malhi, az Egyesült Királyságban az Oxford Egyetem ökoszisztéma-tudományának professzora.

(LiveScience)