Egy hatalmas, fehér, zselészerű kinövés jelent meg egy idős férfi szaruhártyáján. Az elváltozás teljes egészében elfedte a pupillát és a szivárványhártyát is.

A 74 éves páciens elmondása szerint két évvel az eset előtt szürkehályogműtéten esett át, a jobb szemét kellett megoperálni. Az eljárás során sérülés keletkezett a szaruhártyán, ami idővel egyre vastagabbá vált. Az érintett szem látása drasztikusan romlott, szinte már csak arra reagált, ha az orvos elhúzta a kezét közvetlenül a látószerv előtt.

A diagnosztizálást követően a kinövést eltávolították, majd a szem sejtjeit mikroszkóppal megvizsgálták. Kiderült, hogy a rejtélyes képződmény egy úgynevezett szaruhártya keloid volt.

A keloid kóros szövetszaporulat, tulajdonképpen a szaruhártya sérülésének túlburjánzó hegesedése. Olyan ritkán fordul elő, hogy eddig csupán 100 hasonló esetet jegyeztek fel az orvostudomány történetében.

Forrás: JAMA Ophthalmology

A férfi életkora csak még különlegesebbé teszi az esetet, ugyanis a szaruhártya keloid többségében a fiatalabbakat érinti, idős korban nem nagyon diagnosztizáltak még hasonlót. Egyesek születésüktől fogva hajlamosabbak szaruhártya keloidra, de könnyen előfordulhat szemműtétet követően is, ha a szaruhártyát sérülés éri, vagy fertőzés támadja meg.

Fontos megkülönböztetni a szaruhártya keloidot a bőrön keletkező keloidtól, aminek kialakulása mögött egészen más okok húzódnak meg, így az utóbbira hajlamosabb betegek nem biztos, hogy ki lesznek téve a szaruhártya keloid jelentette kellemetlenségeknek.

A kinövés eltávolítása után a szem állapota minimális mértékben javult, a férfi látása ugyanakkor továbbra is homályos maradt, a látásvizsgáló táblán található betűket sem volt képes elolvasni. Az elkövetkezendő időszakban az orvosok folyamatosan ellenőrizni fogják a látószerv állapotát, félő ugyanis, hogy a szaruhártya keloid később ismét megjelenhet a szemgolyón.

Az állapotot leíró tanulmány a JAMA Ophthalmology című orvosi szakfolyóiratban jelent meg.