Rejtélyes gomba fertőz a kórházakban, riasztást adtak ki

Experts warn of newly-discovered yeast MEDICINE AND HEALTH SCIENCE BAY lby Unterfranken yeast Candida auris
The director of the National Reference Centre for Invasive Fungus Infections, Oliver Kurzai, holding in his hands a petri dish holding the yeast candida auris in a laboratory of Wuerzburg University in Wuerzburg, Germany, 23 January 2018. There has been a recent rise of cases in Germany of seriously ill patients becoming infected with the dangerous yeast candida auris. Photo: Nicolas Armer/dpa
Vágólapra másolva!
Veszedelmes, halálos kimenetelű fertőzést okozó gombák jelentek meg a kórházakban világszerte. Az új kórokozók ráadásul rezisztensek a leggyakrabban alkalmazott antimikrobiális készítményekre. Egyelőre lehetetlen megmondani, mi vezetett e mikroorganizmusok megjelenéséhez és robbanásszerű elterjedéséhez.
Vágólapra másolva!

A mikroszkopikus gomba a Candida auris fajba tartozik. Egy élesztőgomba, amely normál körülmények között ártalmatlan, a bőrön és a nyálkahártyán található meg. Az elmúlt időszakban azonban Nagy-Britanniában, Spanyolországban, Indiában, Venezuelában és az Egyesült Államokban felbukkant több gyógyszerrezisztens törzse is, amiket már korántsem a békés természet jellemez.

Szó szerint a semmiből tűntek fel, a szakértők sem tudják megmondani honnan érkeztek.

Növekvő veszedelem

Az amerikai járványügyi központ (CDC) először 2016-ban kongatta meg a vészharangot, habár az élesztőgomba-faj már évekkel ezelőtt, 2009-ben megjelent a hírekben – egy japán páciens füléből szivárgó váladékban mutatták ki a kórokozót. Az orvosok „nyomozni kezdtek" az ügyben, több korábbi mintát megvizsgáltak, végül arra jutottak, hogy a gomba 1996-ban is „hallatott magáról", akkor egy dél-koreai kórházban okozott megbetegedést, igaz, nagy járvány szerencsére nem lett belőle.

Candida auris Forrás: Science Photo Library/KATERYNA KON/SCIENCE PHOTO LIBRARY/Kateryna Kon/Science Photo Libra

A C. auris törzsek túlnyomó többsége legalább egy gombaellenes készítménycsoportra rezisztens, egyharmaduk pedig kettőre. Kisebbségben vannak ugyan, de akadnak olyan törzsek, amik mindhárom antifungális hatású gyógyszerfajtának ellenállnak.

A gomba azért különösen riasztó, mert tartósan képes megtelepedni a különböző felületeken, így - különösen kórházakban és szociális intézményekben - játszi könnyedséggel terjed emberről emberre.

Egy chicagói idősek otthonában például a lakók felét diagnosztizálták C. auris fertőzéssel. A CDC adatai szerint mostanáig 587 esetet jelentettek csak az Egyesült Államokon belül.

A C. auris főleg azokat veszélyezteti, akiknek eleve gyengébb az immunrendszere, vagyis a fiatalokat, az időseket és a betegeket. A kezdeti tünetek közé tartozik a láz, a fáradtság és az erős fájdalom. A kór akár halálos is lehet, ha az élesztő bekerül a véráramba, és eljut az agyba, valamint a szívbe.

Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Nicolas Armer

Versenyfutás az idővel

Az eltérő földrészeken pusztító gyógyszerrezisztens C. auris törzsek genetikailag különböznek egymástól. Ez azt jelenti, hogy maga a rezisztencia egymástól függetlenül, de egy időben alakult ki a világ különböző pontjain. Hogy mitől szaporodtak meg az ellenálló törzsek, egyelőre nem tudni, szakértők a mezőgazdaságban használt gombaölők gyakori használatát sejtik a háttérben. Hasonló figyelhető meg az úgynevezett szuperbaktériumoknál, amiknek az elterjedését az állattenyésztésben alkalmazott antibiotikumok katalizálják.

A CDC munkatársai folyamatosan monitorozzák a C. auris genetikai változásait, hogy megállíthassák a fertőzés terjedését.

(Live Science\CDC\The New York Times)