A nepáli kormány megbízásából hegymászókból és földmérőkből álló csoportot küldenek a Mount Everest (tibeti nevén a Csomolungma) magasságának újbóli megmérésére. Az expedíció legfőbb célja annak kiderítése, hogy a 2015-ös nagy erejű földrengés miatt valóban csökkent-e a hegy magassága, mint ahogy azt a szakemberek egy része feltételezi.

Állítják: a földrengés miatt zsugorodott a Mount Everest

A helyiek és a nepáli kormány abban bíznak, hogy az újabb mérésekkel véget vethetnek annak a találgatásnak, amely szerint a földkerekség legmagasabb hegycsúcsának magassága némileg csökkent a 2015-ös nagy erejű földrengés következtében.

A Mount Everest a Himalája, és a földkerekség legmagasabb hegyeForrás: Wikimedia Commons

Szerdán a katmandui kormány megbízásából egy négy földmerőből álló expedíció kel útra, hogy az eddigi legutolsó, 1999-ben elvégzett mérés után ismét meghatározzák Mount Everest pontos magasságát.

A Mount Everest jelenleg elismert hivatalos magassága 8848 méter,

ezt az adatot elsőként egy 1954-es indiai földmérés rögzítette.

Az Everest csúcsa az úgynevezett Hillary lépcső felől nézveForrás: Wikimedia Commons

Ez után számos más csoport is végzett méréseket a hegycsúcson,

de továbbra is az 1954-es mérés eredményét tartják a leginkább elfogadottnak.

Nepált 2015. április 25-én egy igen nagy erejű, a Richter-skála szerinti 7,8-as erősségű földrengés rázta meg, a második legerősebb rengés, ami az országot az elmúlt száz év alatt érte.

A 2015-ös nagy földrengés súlyos károkat okozott NepálbanForrás: Ibtimes

A rengés hatalmas károkat okozott a hegyen is.

A szeizmikus lökéshullám több lavinát indított el, amelyek teljesen letarolták, megsemmisítették a híres alaptábort, 22 embert megölve, 61-et pedig súlyosan megsebesítve.

Heves viták zajlanak arról, hogy a földrengés miatt veszthetett-e a magasságából a Mount EverestForrás: Wikimedia Commons

A 2015-ös földmozgás óta heves viták zajlanak arról,

hogy a szeizmikus esemény miatt csökkenhetett-e a hegycsúcs magassága.

A kérdés tisztázása érdekében a nepáli kormány 2017-ben úgy döntött, hogy megbíz egy földmérőkből álló csoportot az ehhez szükséges mérések elvégzésére .

Himalájai számháború

A négy földmérő az expedíció előkészítése során két évet töltött azzal, hogy tökéletesítsék módszereiket a hegycsúcs megmérésére, és felkészüljenek azokra a szélsőséges körülményekre is, amelyek a „világ tetején" fogadják majd őket.

Kilátás a "világ tetejéről" a Mount Everest csúcsárólForrás: Wikimedia Commons

Helyi tisztviselők közlése szerint a földmérők speciális felszereléssel illetve műszerekkel indulnak útnak,

hogy összegyűjtsék az összes szükséges adatot a hegycsúcs valódi magasságának meghatározásához.

Az expedíció arra is lehetőséget teremt, hogy Nepál saját méréseket készítsen a legendás hegyről, ami a himalájai ország leghíresebb és a világon legjobban ismert természeti képződménye.

A Mount Everest Nepál világszerte legjobban ismert természeti képződményeForrás: Wikimedia Commons

Az Ázsia egyik legszegényebb országának számító Nepál eddig még nem végzett saját mérést a Mount Everest magasságáról. 1999-ben egy amerikai csoport GPS-technológiával készült mérése

két méterrel magasabbnak találta a Mount Everestet,

az 1954-es méréshez képest.

Mind a mai napig az 1954-es mérési adat a legelfogadottabb a Mount Everest magasságárólForrás: Wikimedia Commons

Ezt az adatot,

a 8 850 méteres tengerszint feletti magasságot azonban csak az Egyesült Államok nemzeti földrajzi társasága használja,

mert a mérési eredményét más országokban nem igazán ismerték el.

Egy 1999-ben elvégzett amerikai GPS-technológiás mérés szerint 8 850 magas a csúcs, a tengerszinttől számítvaForrás: Wikimedia Commons

Nepál és Kína között diplomáciai vitába torkollott, amikor Kína viszont azt állította, hogy a hegycsúcs "csak"  8 844 méteres, azaz négy méterrel alacsonyabb, a hivatalosnak tekintett magasságánál.

Még napjainkban is emelkedik a földkerekség legmagasabb hegye

Nepál két tektonikus lemez, az eurázsiai- és az indiai-kőzetlemezek határán fekszik.

Nepál  két tektonikus lemez határán fekszikForrás: AFP/leemage/©B.A.Tafreshi/Novapix/Leemage/B.A.Tafreshi

A földkerekség legmagasabb hegyvonulata az eurázsiai hegységrendszer része, amely az indiai szubkontinens és az eurázsiai kőzetlemez ütközése során gyűrődött fel a földtörténeti harmadkorban, az egykori egyenlítői trópusi óceán a Tethys bezáródásakor.

Életkép a Tethys-óceán partjáról egy pihenő repülő hüllővel. A Tethys üledékeiből gyűrődött fel az eurázsiai hegységrendszer, így a Himalája is, az ősi óceán bezáródásakorForrás: Origo

India északra nyomulása napjainkig zajló folyamat, ami miatt a Himalája még most is emelkedik.

A Csomolungma, vagy Európában jobban ismert nevén a Mount Everest, a tektonikai lemezek ütközése miatt évente átlag 3-5 millimétert emelkedik, és mintegy 27 mm-rel mozdul el északkeleti irányba.

A Mount Everest, vagy Csomolungma látképe. A Csomolungma név tibeti nyelven azt jelenti, hogy "a föld istenasszonya"Forrás: Wikimedia Commons

A földtani értelemben gyorsnak tekinthető emelkedést, pontosabban a Mount Everest tényleges magasságát azonban az erózió is befolyásolja, és ez a két folyamat nagyjából kiegyenlíti egymást.

Edmund Hillary és Tendzing Norgai, akik először jutottak fel a Mount Everest csúcsára, 1953-banForrás: Wikimedia Commons

Mivel a hegylánc anyagát az egykori Tethys-óceán sekélytengeri üledékei alkotják, a Mount Everest több mint nyolc és fél kilométer magasságba emelkedő csúcsán

egykor volt tengeri élőlények maradványai figyelhetők meg.

 

A Himalája második legmagasabb, és mászás szempontjából legnehezebb csúcsa, a híres-hírhedt K2Forrás: Wikimedia Commons

A Himalája összesen 14, nyolcezer méternél magasabb hegycsúccsal rendelkezik,

a „legalacsonyabb" a 8 027 méter magas Sisapangma, a Mount Everest után pedig a második legmagasabb hegycsúcs a Pakisztán területén található 8 611 méter magas K2.

Hegymászók az Everest csúcsán. A sok baleset miatt a nepáli kormány megszigorította a mászási engedélyek kiadásátForrás: Wikimedia Commons

A Mount Everest csúcsára először Edmund Hillary új-zélandi hegymászó, illetve a nepáli Tendzing Norgaj jutott fel, 1953.május 29-én.

Erőss Zsolt feleségével, Hildával a Makalu expedíción Katmanduban, 2008 tavaszán. Ő jutott fel első magyarként a "világ tetejére". 2002-benForrás: Sterczer Hilda

2002. május 25-én Erőss Zsolt mászta meg sikeresen első magyarként  a földkerekség legmagasabb hegyét.

(Források: MTI/AFP)