A táplálkozással bevitt vitaminok meghosszabbíthatják az életet

2019.04.10. 18:52

A kutatók legfrissebb kutatásukban egy jó és egy rossz hírrel szolgáltak a vitaminok és ásványi anyagok kapcsán. A jó hír az, hogy az egészséges és vitamindús táplálkozás megnövelheti az élettartamot, a rossz viszont az, hogy ezt a hatást csak akkor érhetjük el, ha ezek a tápanyagok száz százalékban természetes forrásból, tehát nem táplálékkiegészítőkből vagy vitamin-komplexekből származnak.

A vitaminok nélkülözhetetlenek

A Massachusetts-i Tufts Egyetem Friedman Táplálkozástudományi Tanszékének kutatói az élelmiszerekben található vitaminok, valamint az ezek helyettesítésére szolgáló táplálékkiegészítők szedésének hosszú távú hatásait vizsgálták.
Eredményeink alátámasztják azt az elképzelést, miszerint az élelmiszerekből származó tápanyagok jótékony hatással vannak az emberi szervezetre, és ezeket az előnyöket nem látjuk a táplálékkiegészítőkben – mondta dr. Fang Fang Zhang, az egyetem docense, az Annals of Internal Medicine tudományos folyóiratban publikált tanulmányban.

A vitaminok a szervezet számára nélkülözhetetlen szerves vegyületekForrás: pexels.com

A vitaminok a szervezet számára nélkülözhetetlen szerves vegyületek, melyeket az emberi szervezet nem képes szintetizálni, ezért azokat táplálékkal és kiegészítő készítményekkel lehet bevinni. A kutatás kimutatta azt is, hogy ha a vitaminok és ásványi anyagok nagyobb dózisát különböző étrend kiegészítők segítségével juttatjuk a szervezetbe, az bizonyos esetekben káros hatással járhat az egészségünkre nézve. A tanulmány megállapította, hogy a táplálékkiegészítőkből származó magas kalciumszint összefügg a rákos megbetegedés kockázatának növekedésével.

Növelte a szervezet ellenálló képességét

A tanulmány több mint 27 ezer, 20 éves és annál idősebb amerikai felnőtt adatait elemezte, akik 1999 és 2010 közötti részt vettek egy nemzeti egészségügyi felmérésben. Az adatfelvétel során megkérdezték a résztvevőket, hogy mit ettek az elmúlt 24 órában, valamint, hogy az elmúlt 30 napban szedtek-e bármilyen táplálékkiegészítőt vagy vitaminkomplexet.

Nem mindegy, mikor ajánlott kiegészítő készítményeket, multivitamint fogyasztaniForrás: pixabay.com

Ezután az önkéntesek egészségi állapotát átlagosan hat évig figyelemmel követték, és a kérdéseket véletlenszerű időpontokban újra és újra feltették. A vizsgált periódusban körülbelül 3 600-an hunytak el, közülük 945-en szívbetegségben, míg 805-en rákos megbetegedésben. A tanulmány megállapította, hogy a megfelelő mennyiségű K-vitamint vagy magnéziumot fogyasztó résztvevők körében kisebb volt a halálozás kockázata a vizsgált időszakban, mint azoknál, akik nem kaptak megfelelő mennyiségű tápanyagot. A kutatók bebizonyították azt is, hogy a megfelelő mennyiségű A- és K-vitamin, cink vagy réz bevitele tovább növelte a szervezet ellenálló képességét a szívbetegségekkel szemben. Ám ezek az áldásos hatások csak akkor jelentkeztek, ha a kutatásban résztvevők táplálékból és nem táplálékkiegészítőkből nyerték ezeket a vitaminokat és ásványi anyagokat.

A megfelelő tápanyagbevitel csökkenti a korai halálozás kockázatát

A szervezet ideális működéséhez megközelítőleg napi 50-60 féle anyagra van szükségünk: 8-10-féle aminosavra, szénhidrátra, esszenciális zsírsavakra, körülbelül 15-16 vitaminra és ásványi anyagra, enzimekre, nyomelemekre, és magától érthető módon vízre, illetve oxigénre. A tanulmány most kimutatta azt is, hogy a táplálékkiegészítőkkel bevitt, legalább napi ezer milligrammnyi kalcium növelte a rákos megbetegedés kockázatát, ám a kutatók nem találtak összefüggést az élelmiszerekből származó kalciumbevitel és a betegség között.

Érdemes az egészséges étkezéssel bevinni a szükséges vitaminokatForrás: pexels.com

A kutatásunk végeredményben azt mutatta, az élelmiszerekből származó, megfelelő tápanyagbevitel csökkenti a korai halálozás kockázatát, miközben a táplálékkiegészítőkből származó túlzott bevitel káros lehet – mutatott rá dr. Fang Fang Zhang.
Megjegyezte azonban, hogy a hat éves vizsgált időszak alatt a kutatásukban csupán a résztvevők saját feljegyzéseire és beszámolóira támaszkodtak, amelyek nem teljesen pontosak. A kutatók ezért a jövőben szeretnék tovább vizsgálni a táplálékkiegészítők lehetséges kockázatait és előnyeit.

Egészséges táplálkozással kell bevinni őket

A kutatások szerint a fejlett országok lakosságának több mint fele fogyaszt rendszeresen legalább egy vitaminkészítményt, ezekkel azonban érdemes óvatosan bánni. Az újonnan publikált tanulmány nem az első, amely összekapcsolja a táplálékkiegészítők alkalmazását és a káros hatásokat.

A sok vitamin nem feltétlenül jelent jobb egészségetForrás: pexels.com

Egy 2011-ben közzétett, széles körben végzett kutatás megállapította, hogy az E-vitamin-kiegészítők alkalmazása a férfiaknál összefügg a prosztatarák fokozott kockázatával. Ugyanebben az évben az idősebb nők körében végzett, másik tanulmány is megállapította, hogy a táplálékkiegészítők alkalmazása a húsz éves, vizsgált időszakban megnövelte a halálozási kockázatát. A Táplálkozási és Dietetikai Akadémia ajánlása szerint próbáljuk meg a szervezet számára nélkülözhetetlen szerves vegyületeket az egészséges táplálkozással bevinni, amely magában foglalja a tápanyagban gazdag étrendet. Az akadémia rámutatott, hogy az élelmiszerek olyan hasznos összetevőket – például rost- vagy bioaktív vegyületeket – tartalmazhatnak, amelyek nem találhatók meg a táplálékkiegészítőkben.

Bizonyos esetekben szükség van a táplálékkiegészítőkre

A valódi étel csak egészséges dolgokat tartalmaz, amit egy tabletta nem tud megadni nekünk – mondja az akadémia. – Nem teljesen ugyanaz, amikor az élelmiszerből vagy pirulába koncentrált anyagból nyerjük ugyanazt a tápanyagot.

Az egészséges táplálkozással bevitt vitaminok megnövelik az élettartamotForrás: Pexels.com / Oliver Sjöström / https://ollivves.com

Hozzáteszik azonban, hogy bizonyos betegségek esetén vagy egyes állapotban nem tudjuk az összes tápanyagot az táplálékból bevinni a szervezetünkbe, és ezért szükség lehet egy bizonyos táplálékkiegészítőre. A terhes nőknek például gyakran folsavat vagy vas vitamin-komplexet kell szedniük, hogy megakadályozzák a születési rendellenességeket és segítsék a növekvő magzatot. Emellett a bizonyos ételallergiával vagy emésztési rendellenességgel küzdő embereknek is érdemes táplálékkiegészítőket kell bevinni a szervezetbe. Az akadémia ezért erősen javasolja, hogy beszéljünk egy szakemberrel, mielőtt bármelyik vitamint, mint táplálékkiegészítőt felírnánk a listánkra.