A táplálkozással bevitt vitaminok meghosszabbíthatják az életet

vitamin, egészséges táplálkozás
Érdemes az egészséges étkezéssel bevinni a szükséges vitaminokat
Vágólapra másolva!
A kutatók legfrissebb kutatásukban egy jó és egy rossz hírrel szolgáltak a vitaminok és ásványi anyagok kapcsán. A jó hír az, hogy az egészséges és vitamindús táplálkozás megnövelheti az élettartamot, a rossz viszont az, hogy ezt a hatást csak akkor érhetjük el, ha ezek a tápanyagok száz százalékban természetes forrásból, tehát nem táplálékkiegészítőkből vagy vitamin-komplexekből származnak.
Vágólapra másolva!

A vitaminok nélkülözhetetlenek

A Massachusetts-i Tufts Egyetem Friedman Táplálkozástudományi Tanszékének kutatói az élelmiszerekben található vitaminok, valamint az ezek helyettesítésére szolgáló táplálékkiegészítők szedésének hosszú távú hatásait vizsgálták.

– mondta dr. Fang Fang Zhang, az egyetem docense, az Annals of Internal Medicine tudományos folyóiratban publikált tanulmányban.

A vitaminok a szervezet számára nélkülözhetetlen szerves vegyületek Forrás: pexels.com

A vitaminok a szervezet számára nélkülözhetetlen szerves vegyületek, melyeket az emberi szervezet nem képes szintetizálni, ezért azokat táplálékkal és kiegészítő készítményekkel lehet bevinni.

A kutatás kimutatta azt is, hogy ha a vitaminok és ásványi anyagok nagyobb dózisát különböző étrend kiegészítők segítségével juttatjuk a szervezetbe, az bizonyos esetekben káros hatással járhat az egészségünkre nézve.

A tanulmány megállapította, hogy a táplálékkiegészítőkből származó magas kalciumszint összefügg a rákos megbetegedés kockázatának növekedésével.

Növelte a szervezet ellenálló képességét

A tanulmány több mint 27 ezer, 20 éves és annál idősebb amerikai felnőtt adatait elemezte, akik 1999 és 2010 közötti részt vettek egy nemzeti egészségügyi felmérésben. Az adatfelvétel során megkérdezték a résztvevőket, hogy mit ettek az elmúlt 24 órában, valamint, hogy az elmúlt 30 napban szedtek-e bármilyen táplálékkiegészítőt vagy vitaminkomplexet.

Nem mindegy, mikor ajánlott kiegészítő készítményeket, multivitamint fogyasztani Forrás: pixabay.com

Ezután az önkéntesek egészségi állapotát átlagosan hat évig figyelemmel követték, és a kérdéseket véletlenszerű időpontokban újra és újra feltették.

A vizsgált periódusban körülbelül 3 600-an hunytak el, közülük 945-en szívbetegségben, míg 805-en rákos megbetegedésben.

A tanulmány megállapította, hogy a megfelelő mennyiségű K-vitamint vagy magnéziumot fogyasztó résztvevők körében kisebb volt a halálozás kockázata a vizsgált időszakban, mint azoknál, akik nem kaptak megfelelő mennyiségű tápanyagot.

A kutatók bebizonyították azt is, hogy a megfelelő mennyiségű A- és K-vitamin, cink vagy réz bevitele tovább növelte a szervezet ellenálló képességét a szívbetegségekkel szemben.

Ám ezek az áldásos hatások csak akkor jelentkeztek, ha a kutatásban résztvevők táplálékból és nem táplálékkiegészítőkből nyerték ezeket a vitaminokat és ásványi anyagokat.

A megfelelő tápanyagbevitel csökkenti a korai halálozás kockázatát

A szervezet ideális működéséhez megközelítőleg napi 50-60 féle anyagra van szükségünk: 8-10-féle aminosavra, szénhidrátra, esszenciális zsírsavakra, körülbelül 15-16 vitaminra és ásványi anyagra, enzimekre, nyomelemekre, és magától érthető módon vízre, illetve oxigénre. A tanulmány most kimutatta azt is, hogy a táplálékkiegészítőkkel bevitt, legalább napi ezer milligrammnyi kalcium növelte a rákos megbetegedés kockázatát, ám a kutatók nem találtak összefüggést az élelmiszerekből származó kalciumbevitel és a betegség között.

Érdemes az egészséges étkezéssel bevinni a szükséges vitaminokat Forrás: pexels.com

– mutatott rá dr. Fang Fang Zhang.
Megjegyezte azonban, hogy a hat éves vizsgált időszak alatt a kutatásukban csupán a résztvevők saját feljegyzéseire és beszámolóira támaszkodtak, amelyek nem teljesen pontosak. A kutatók ezért a jövőben szeretnék tovább vizsgálni a táplálékkiegészítők lehetséges kockázatait és előnyeit.

Egészséges táplálkozással kell bevinni őket

A kutatások szerint a fejlett országok lakosságának több mint fele fogyaszt rendszeresen legalább egy vitaminkészítményt, ezekkel azonban érdemes óvatosan bánni. Az újonnan publikált tanulmány nem az első, amely összekapcsolja a táplálékkiegészítők alkalmazását és a káros hatásokat.

A sok vitamin nem feltétlenül jelent jobb egészséget Forrás: pexels.com

Egy 2011-ben közzétett, széles körben végzett kutatás megállapította, hogy az E-vitamin-kiegészítők alkalmazása a férfiaknál összefügg a prosztatarák fokozott kockázatával. Ugyanebben az évben az idősebb nők körében végzett, másik tanulmány is megállapította, hogy a táplálékkiegészítők alkalmazása a húsz éves, vizsgált időszakban megnövelte a halálozási kockázatát. A

Táplálkozási és Dietetikai Akadémia ajánlása szerint próbáljuk meg a szervezet számára nélkülözhetetlen szerves vegyületeket az egészséges táplálkozással bevinni, amely magában foglalja a tápanyagban gazdag étrendet.

Az akadémia rámutatott, hogy az élelmiszerek olyan hasznos összetevőket – például rost- vagy bioaktív vegyületeket – tartalmazhatnak, amelyek nem találhatók meg a táplálékkiegészítőkben.

Bizonyos esetekben szükség van a táplálékkiegészítőkre

– mondja az akadémia. – Nem teljesen ugyanaz, amikor az élelmiszerből vagy pirulába koncentrált anyagból nyerjük ugyanazt a tápanyagot.

Az egészséges táplálkozással bevitt vitaminok megnövelik az élettartamot Forrás: Pexels.com / Oliver Sjöström / https://ollivves.com

Hozzáteszik azonban, hogy bizonyos betegségek esetén vagy egyes állapotban nem tudjuk az összes tápanyagot az táplálékból bevinni a szervezetünkbe, és ezért szükség lehet egy bizonyos táplálékkiegészítőre.

A terhes nőknek például gyakran folsavat vagy vas vitamin-komplexet kell szedniük, hogy megakadályozzák a születési rendellenességeket és segítsék a növekvő magzatot.

Emellett a bizonyos ételallergiával vagy emésztési rendellenességgel küzdő embereknek is érdemes táplálékkiegészítőket kell bevinni a szervezetbe. Az akadémia ezért erősen javasolja, hogy beszéljünk egy szakemberrel, mielőtt bármelyik vitamint, mint táplálékkiegészítőt felírnánk a listánkra.