Veszélyes mértékű radioaktivitást rejthetnek a gleccserek

2019.04.10. 20:37

Veszélyes mértékű radioaktivitást rejthetnek a gleccserek: a csernobili és fukusimai reaktorok katasztrófái, valamint az atomfegyvertesztek radioaktív nyomot hagytak az Alpok, az Északi- és Déli-sarkvidék, Kanada, Izland és a Kaukázus gleccserein - jelentette be Caroline Clason brit kutató szerdán az Európai Földtudományi Egyesület (EGU) bécsi közgyűlésén.

Tízszer hatékonyabban gyűjtik be a radiokatív szennyezést

A gleccserekben rejlő radioaktivitás mennyisége veszélyes lehet az egészségre. A Plymouthi Egyetemen dolgozó Clason és kollégái megvizsgálták, milyen nyomokat hagytak hátra az atomfegyverek tesztjeiből és az atomerőmű-katasztrófákból bekövetkező radioaktív csapadékok a felszíni gleccserjégben.

Többek között az Alpok gleccserein is kimutatták a radioaktív szennyező anyagokatForrás: Thinkstock

Eredményeik szerint ott nagyságrendileg nagyobb mennyiségű radioaktív anyagok gyűltek fel, mint a természetben általában.

A csernobili 4-es reaktor beomlott tetőszerkezete az 1986 április végi baleset utáni napokban. Az első betonszarkofág megépítéséig akadálytalanul sugárzott a sérült reaktorForrás: Szputnyik

A gleccser tízszer hatékonyabb "szemétgyűjtő", mint a zuzmók és a mohák, amelyek már maguk is nagyon nagymértékű radioaktivitást képesek felvenni - fejtette ki a gleccserkutató.

A radioaktív izotópok bekerülnek a víz körforgásába

A klímaváltozás miatt a gleccserek mindenütt nagyon gyorsan olvadnak és radioaktív elemeket szabadítanak fel Clason szerint.

Ezek az olvadékvízzel bekerülnek patakokba és folyókba,

így az "örök jégből" eljutnak az emberi civilizációba.

A gleccserek olvadékvize a radioaktív szennyező anyagokkal együtt bekerül a víz körforgásábaForrás: hetedhetorszag.hu

Rontják a vízminőséget, és lehetséges, hogy a táplálékláncba is bekerülnek.

Az 1950-es 60-as években folytatott légköri nukleáris kísérletek nyomai is kimutathatók a gleccserek jegébenForrás: Origo

A reaktorok katasztrófáinak és az atomfegyverek tesztjeinek tehát messzebbre nyúló és hosszabban tartó következményei vannak, mint azt eddig feltételezték, ráadásul a gleccsereken keresztül még egyszer hozzájárulnak a környezetszennyezéshez - véli Clason.

(Forrás: MTI/APA)