Hawaii nyelven kapott nevet a fekete lyuk, amelyről a világon elsőként sikerült felvételt készíteni.

A The Honolulu Star-Advertiser című napilap csütörtöki beszámolója szerint a hilói Hawaii Egyetem nyelvész professzoraként dolgozó Larry Kimura a Powehi nevet adta a kozmikus objektumnak.

A hawaii kifejezés nagyjából azt jelenti, hogy "díszbe öltözött, feneketlen sötét képződmény", és a Kumulipo nevű, 18. századi hawaii énekből származik, amely egy teremtéstörténetét mesél el. A fekete lyuk azért kapott hawaii nevet, mert a róla készült felvétel - amelyen egy fényes gyűrűalakzat előtt sötét folt látható - elkészítéséhez két hawaii teleszkópot is használtak.

A fekete lyukról valaha készített első felvételt szerdán mutatták be a világ hat különböző pontján - Washington, Brüsszel, Santiago, Sanghaj, Tajpej és Tokió - egyidejűleg tartott sajtótájékoztatón. Eddig csak illusztrációk léteztek a fekete lyukakról. A most közölt képen az 55 millió fényévre lévő Messier 87 nevű galaxis középpontjában lévő, nagyon nagy tömegű fekete lyuk látható. A felvétel elkészítésében négy kontinens nyolc obszervatóriuma vett részt.

Világszenzáció: íme az első valódi kép egy fekete lyukról

Az Event Horizon Telescope teleszkóphálózat elkészítette az első igazi felvételt egy fekete lyukról. Az Event Horizon Telescope (magyarul Eseményhorizont Távcső, rövidítve EHT) nyolc földi rádióteleszkóp nemzetközi együttműködésben üzemeltetett bolygóméretű hálózata, amelyet arra terveztek, hogy képet alkossanak egy fekete lyukról.

A kutatás az Event Horizon Telescope (EHT) projekt keretében valósult meg. A nemzetközi együttműködés 2012-ben indult azért, hogy közvetlenül figyeljék meg egy fekete lyuk környezetét egy földbázisú globális teleszkóphálózattal.

(MTI/AP)