Elpusztult az egyik legritkább teknősfaj utolsó ismert nősténye

2019.04.14. 14:17

Elpusztult a világ utolsó négy ismert jangcei lágyhéjú óriásteknősének egyike. Nem tudni, hogy a többiek között van-e még nőstény.

Szucsou város állatkertjében még egy hím él, a másik két teknős Vietnámban, a vadonban, két különböző tóban él, de nem tudják, hogy milyen neműek.

Az óriásteknős szombat délután pusztult el a városi önkormányzat közleménye szerint. A szakértők korábban mintát vettek a nőstény petefészekszövetéből kutatási célokra.

A People's Daily állami újság szerint az állat több mint 90 éves volt, röviddel halála előtt mesterséges megtermékenyítést végeztek rajta.

Az eljárás előtt az állatorvosi vizsgálat megállapította, hogy a teknős jó egészségi állapotban volt, a megtermékenyítés simán ment, a nőstény azonban másnap elpusztult – írta a lap.

Az állatkertben 2008 óta öt mesterséges megtermékenyítést hajtottak végre az állaton, mindegyik sikertelen volt – írja a Global Times.

Azt még nem tudják, hogy a teknős pontosan miért pusztult el, vizsgálatot indítottak miatta. Kínai és külföldi szakértők is vizsgálják a nőstény halálának okát.

A nőstény 2008-ban érkezett az állatkertbe. Azt remélték, hogy utódokat nemzenek a park 100 éves hímjével.

A jangcei lágyhéjú óriásteknős Kínából származik, otthona a Jangce folyó és a Tajhu-tó, gyakran nevezik a világ leginkább veszélyeztetett teknősfajának. Pedig sokáig nem védték, az 1989-es nemzetközi fajvédelmi listán még nem szerepelt.