Ismét látogatható Néró híres palotája Rómában

Néró
Az i.u. 64-ben Rómában pusztító tűzvész tetteseinek Néró a keresztényeket kiáltotta ki, akik közül emiatt sokakat kegyetlenül kivégeztetett
Vágólapra másolva!
Tízévi restaurálás után hétvégétől látogathatják a turisták a Domus Transitoriát, Néró császár első, fényűző palotájának romjait a római Palatinus dombon.
Vágólapra másolva!

Az első palota a hírhedt 64-es tűzvészben pusztult el

A csaknem 2000 éve épült Domus Transitoriát még Néró kortársai is bírálták szemérmetlen fényűzéséért: a 800 négyzetméteres épület burkolatai márványból készültek, falait és mennyezetét freskók borították, arany és drágakövek díszítették.

Néró a híres-hírhedt római császár egykorú márványportréja Forrás: Wikipedia

Alfonsina Russo, a Colosseum régészeti parkjának igazgatója elmondta: "Néró olyan hangulatot akart teremteni maga körül, amely egy abszolút uralkodó ideológiáját fejezte ki."

Az i.u. 64-ben Rómában pusztító tűzvész tetteseinek Néró a keresztényeket kiáltotta ki, akik közül emiatt sokakat kegyetlenül kivégeztetett Forrás: Wikimedia Commons

A palota a Rómában pusztító nagy tűzvészben 64-ben leégett,

ezt követően épült meg Néró pazar Aranypalotája, a Domus Aurea, amelyet az ókori világ egyik csodájának tartottak.

A Domus Aurea az ókori világ csodájának számított

Russo szerint a Domus Transitoria, Néró első palotája már magában hordozta a későbbi Domus Aurea minden fényűzésének csíráját, olyan, mintha a Domus Aurea első próbálkozása lett volna.

A Domus Transitoria egy rekonstruált részlete Forrás: City Lights Tours

Az ókori életrajzíró, Suetonius beszámolója szerint

Néró első palotájában a Palatinuson "mindent arany, drágakő és gyöngyház borított".

Russo pénteken Twitter-üzenetben hívta fel a figyelmet arra, hogy a látogatók mostantól Néró mindét palotáját bejárhatják vezetett túrákon.

Péntektől ismét látogatható Néró egykori első palotája, a Domus Transitoria Forrás: International News

A restaurált falak között multimédiás installációkkal és 3D-s vetítéssel idézik fel, hogy milyen volt eredetileg a két fényűző épület.

(Forrás: MTI/AP/Hszinhua)