Történelmi beszéd: tengeralattjáróból, élőben közvetítettek egy államfőt

2019.04.14. 13:24

Az óceánok és tengerek hatékonyabb védelmére szólította fel a nemzetközi közösséget vasárnap a Seychelle-szigetek elnöke, Danny Faure, aki rendhagyó módon az óceán mélyén egy tudományos tengeralattjárón mondta el drámai hangvételű beszédét.

Ez volt az első alkalom, hogy egy tengeralattjáróról élőben közvetítettek államfői beszédet. Faure egy britek vezette ambiciózus tudományos kutatásba nyerhetett bepillantást az Indiai-óceán mélyén, amelynek keretében tengerbiológusok tengeralattjárókkal és drónokkal térképezik fel a tengerfeneket és a mélytengeri élővilágot.

A Föld felszínének kétharmadát óceánok borítják, amelyek mélye továbbra is ismeretlen, titokzatos világ a kutatók számára. Faure beszédében rámutatott, hogy még a Marsról is jobb térképekkel rendelkezünk, mint az óceánfenékről.

„Ez az ügy mindnyájunkon túlmutat, és nem várhatunk a következő nemzedékre, hogy megoldja” –hangsúlyozta az elnök. „Kifogyunk a tétlenségünket igazoló kifogásokból, és kifutunk az időből” – figyelmeztetett.

A Föld felszínének kétharmadát óceánok borítják, amelyek mélye továbbra is ismeretlen, titokzatos világ a kutatók számáraForrás: Science Photo Library/MICROGEN IMAGES/SCIENCE PHOTO LIBRARY/Microgen Images/Science Photo Li

Sokan alábecsülik az óceán hatását az éghajlatra, pedig ezek a vízfelületek termelik az általunk belélegzett oxigén felét – mondta Faure.

A kis szigetországokat fenyegetheti leginkább a klímaváltozással járó tengerszint-emelkedés. A földerózió, a haldokló korallzátonyok és a szélsőséges időjárás szintén a létüket fenyegető tényezők.

A szóban forgó kutatás eredményeit a Seychelle-szigetek arra használná fel, hogy 2020-ig felségvizeinek harmadát védelem alá vonja. Jelenleg a világ óceánjainak mindössze 5 százaléka élvez védelmet, de a nemzetközi közösség szeretné, ha ez az arány 10 százalékra nőne 2020-ig.