Teljes szívet nyomtattak izraeli tudósok szövetekből

Vágólapra másolva!
Először nyomtattak egy teljes szívet háromdimenziós nyomtatással izraeli tudósok. A miniatűr szív létrehozásához emberi szöveteket használtak – közölték hétfőn a Tel-avivi Egyetem kutatói.
Vágólapra másolva!

– mondta el Tal Dvir professzor, a kutatás vezetője.

Mindeddig a tudósok csak egyszerű szöveteket tudtak sikeresen nyomtatni, véredények nélkül. Dvir annak jelentőségét is kiemelte, hogy a szívet egy páciens saját sejtjeivel és biológiai anyagával alkották meg, hogy kizárják a kilökődés veszélyét.

A nyomtatás mintegy három órát vett igénybe. Az elkészült szív nagyjából akkora lett, mint egy nyúl szíve.

– hangsúlyozta Dvir. A kutatók a következő lépésben laboratóriumi körülmények között gondozzák a kinyomtatott szívet és „megtanítják” arra, hogy úgy viselkedjen, mint egy valódi szív. Mint mondták, a most kinyomtatott nagyon egyszerű szív állapota a legjobban egy embrióéhoz hasonlítható.

Forrás: MTI/EPA/Str

Dvir magyarázata szerint a kinyomtatott sejtek kapcsolatba tudnak lépni egymással, de meg kell tanítani őket arra, hogy együttműködjenek. Amint ez sikerül, a tervek szerint kisállatokba – nyulakba vagy patkányokba – ültetik be a működő szíveket.

– jósolta a professzor.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) tavalyi jelentése szerint az iszkémiás szívbetegség és a szélütés okozza a legtöbb idő előtti halálozást világszerte.

(MTI/dpa)