Ha elképzeljük, hogy épp az irodában dolgozunk, miközben odakint ragyogóan süt a nap. A kutatók által „ellentétes gondolkodásnak" definiált fogalom akkor jelentkezik, amikor az imént vázolt szituációban munka közben azon elmélkedünk, hogy milyen jó lenne inkább valami mással elütni az időt a kenyérkereset helyett. A Nature Neuroscience tudományos folyóiratban most közzétett tanulmány szerint az ellentétes gondolkodás okozati összefüggésben van az agy frontális részével, és ezt könnyedén meg lehet változtatni alacsony intenzitású ultrahang segítségével.

Megváltoztatnák a döntéshozatal folyamatát

A főemlősökkel végzett új kutatások először mutatták meg, hogy az ellentétes gondolkodás okozati összefüggésben van az agy frontális részével, amelyet elülső cinguláris kéregnek is neveznek. A Plymouthi Egyetem kutatói most azt is bebizonyították, hogy a döntéshozatali folyamatot könnyedén meg lehet változtatni a neuronok (idegsejtek) célzott kezelésével, alacsony intenzitású ultrahang segítségével.

Néha nem könnyű dönteniForrás: pexels.com

Az ellentétes gondolkodás fontos kognitív folyamat, amelynek során az emberek és az állatok döntéseket hoznak: nemcsak az általuk tapasztaltak alapján, hanem a jelenlegi tapasztalatok és a lehetséges alternatívák összehasonlításával – mondta Dr. Elsa Fouragnan, a Plymouthi Egyetem kutatója. – Így ha ezek a felkínálkozó alternatívák a közeljövőben elérhetővé válnak, akkor könnyebben tudunk alkalmazkodni azokhoz.

A legjobb alternatívákat segítenek kiválasztani

A kutatók szerint ha az idegsejtek az elülső cinguláris kéregben nem működnek megfelelően, akkor nem tudunk alternatívát váltani, még akkor sem, ha ezek a legjobbak lennének. Ez történhet bizonyos pszichiátriai állapotokban is, ahol a betegeknek összezavarodtak a diszfunkcionális szokásaik. A most publikált tanulmány megmutatta azt is, hogy az alacsony intenzitású ultrahangos hullámok nem invazív módon, hanem precíz pontossággal használhatók a normális agyi funkciók modulálására. Ez pedig befolyásolhatja az ellentétes gondolkodást és a jobb alternatívára való áttérést, amely a pszichiátriai betegek kezelésében jelenthet óriási előrelépést.

Döntéseinket az alacsony intenzitású ultrahang is befolyásoljaForrás: pexels.om

Az eredményeink két okból is igen izgalmasak: először azért, mert felfedeztük, hogy a cinguláris kéreg fontos szerepet játszik a jobb alternatívák megváltoztatásában, másodszor pedig már tudjuk, hogy az alacsony intenzitású ultrahang használható az agyi aktivitás reverzibilis megváltoztatására az agy egy részében – magyarázta Dr. Fouragnan a jövőbe mutató kezelések kérdése kapcsán.

Betegek millióinak életét könnyíthetik meg

Az ultrahang jól ismert, mint képalkotó eszköz, ám az új kutatások szerint terápiás módszerként is alkalmazható, különösen az agyi aktivitás biztonságosan modulálására. Ez azért lehetséges, mert az ultrahanghullámok által okozott mechanikai rezgések az agyban az elektromos jelek keletkezését vagy elnyomását okozhatják, ami viszont a normál agyi funkció helyreállítását eredményezheti.

Igen vagy nem? Gyakran nem túl egyszerű a kérdésre válaszolniForrás: pexels.com

Az ultrahang neurostimuláció egy nem invazív terápiás technológia, amely javítja a mentális egészségi állapotú betegek millióinak életét azáltal, hogy milliméteres pontossággal stimulálja az agyszöveteket – mutatott rá a kutató.
Az új felfedezéssel segíteni tudják a súlyos depresszióban vagy épp a Parkinson-kórral szenvedő betegeket. A szakemberek a még jobb eredmények érdekében folytatják a kutatásaikat.