Bíróság elé kerül egy náci koncentrációs tábor egykori őre

holokauszt
Éhező foglyok az ausztriai Ebensee koncentrációs táborban
Vágólapra másolva!
Bűnrészesként 5230 ember meggyilkolása miatt emeltek vádat egy náci koncentrációs tábor ma 92 éves egykori őre ellen - jelentette be a hamburgi ügyészség csütörtökön.
Vágólapra másolva!

A német jog előírásai miatt csak Bruno D.-ként azonosított férfi kilenc hónapon át volt őr a megszállt Lengyelország területén található, stutthofi koncentrációs táborban, Gdansk közelében.

Akkor 17 éves volt, és azt mondta, azért jelentkezett a nácipárt fegyveres szervezetéhez, az SS-hez, mert szívproblémái miatt frontszolgálatra nem volt alkalmas.

Éhező foglyok az ausztriai Ebensee koncentrációs táborban Forrás: Lt. A. E. Samuelson

A Die Welt című német lap szerint a férfi önként tett vallomást az ügyészségen, és azt állította, nem rokonszenvezett a nácikkal. Saját bevallása szerint szemtanúja volt annak, hogy embereket gázkamrába visznek meggyilkolni. Mint mondta: úgy érezte, ha otthagyná a tábort, úgyis találnának valaki mást a helyére.

vallotta az egykori őr.

A nácik emberek millióit, köztük az európai zsidóság több millió tagját gyilkolták meg koncentrációs és megsemmisítő táborokban a második világháború idején. A háborús bűnösök többsége ma már aggastyán. Stutthofban 60 ezer embert öltek meg. A tábor egy másik egykori őre ellen tavaly leállították az eljárást, mert egészségi állapota nem tette lehetővé, hogy felelősségre vonják.

Az Auschwitz könyvelőjeként hírhedtté vált Oskar Gröning, aki a meggyilkolt zsidóktól ellopott pénz nyilvántartásáért felelt a legrettegettebb megsemmisítő táborban, tavaly 96 évesen halt meg, mielőtt megkezdhette volna a rá kiszabott büntetés letöltését.