Kemoterápás kezelések helyett már immunterápiát alkalmaznak a Szegedi Tudományegyetemen a daganatok kezelésében. Minderről a szegedi klinikai onkólógus-professzora, Dr. Oláh Judit, a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Onkoterápiás Klinika igazgatója azt mondta, hogy paradigmaváltás előtt áll az onkológia, tíz éven belül lassan eltűnnek a hagyományos kemoterápiás eljárások. A szegedi klinikán alkalmazott új kezelési lehetőség, az immunterápia hosszú távú daganatellenes hatás kialakítására képes, vagyis tartós védelmet biztosíthat a páciensek számára a daganatokkal szemben.

Magyarországon jelenleg évente közel 33 ezren halnak meg valamilyen daganatos betegségben, ez a második leggyakoribb halálok.

A Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Onkoterápiás Klinikán az elmúlt tíz évben nagyjából megduplázódott az esetszám, viszont a betegek száma nem nőtt ilyen arányban.

Mindez az egyre hatékonyabb komplex terápiáknak köszönhető, ugyanis a páciensek élete jelentősen meghosszabbodott: ma már több tízéves utánkövetéssel is kezelnek emlőrákos vagy vastagbél-daganatos betegeket.

Személyre szabott kezelések, új típusú immunonkológiai szerek

Ma személyre szabott kezeléseket alkalmazunk. A szövettani diagnózison túl a beteg daganatának molekuláris analíziséből nyert információk alapján kezdjük el a célzott gyógymódokat – mondta Prof. Dr. Oláh Judit, a szegedi Onkoterápiás Klinika közelmúltban kinevezett igazgatója.

A daganatos betegek ellátásában egy nagyon fontos új kezelési lehetőség az immunterápia, az immunonkológiai szerek használata. Ez a klasszikus terápiákhoz képest egy merőben más megközelítést képvisel. Az eljárás nem közvetlenül a daganatra, hanem az immunrendszer működésére hat - fűzte hozzá.

Ennek a működésnek az az egyik legfontosabb sajátossága, hogy hosszú távú daganatellenes hatás kialakítására képes, tartós védelmet biztosíthat a páciensek számára az adott daganatfajtával szemben.

A daganatok immunterápiájának célja, hogy az immunrendszer képes legyen felismerni és elpusztítani a daganatsejteket. Dr. Oláh Judit szerint az immunterápiáknak köszönhetően paradigmaváltás előtt állunk a daganatos betegek kezelésében, tíz éven belül lassan eltűnnek a hagyományos kemoterápiás eljárások.

A Szegedi Tudományegyetem főépületeForrás: Wikimedia Commons

Specializált ellátás minden egyes betegnek

A betegellátás javítása érdekében a szegedi klinikán hétköznap minden reggel 8 órától onkoteammel kezdik a napot - közölte a szegedi Onkoterápiás Klinika igazgatója.

Ha egy sürgető, akut esettel megjelent beteg a következő nap reggelén az onkoteam elé kerül, rövid idő alatt elkezdjük a kezelés szervezését, vagy akár már magát a kezelést - tette hozzá.

A külön, heti rendszerességgel összeülő úgynevezett szervspecifikus teamekben – ahol belgyógyászok, patológusok, onkológusok, egyes sebészeti társszakmák képviselői is részt vesznek – megvitatják, hogyan kerüljön a páciens műtétre, hiszen más szemszögből nézi az esetet egy onkológus, egy sebész, vagy egy patológus.

Egy műtéti team pedig egy sürgős műtét után reflektál a kollégáknak, hogy a beavatkozás után hamarosan küldik a beteget onkológiai kezelésre. Ez egy nagyon fontos oda-vissza ható kapcsolat, az intézeten belüli és a szakmák közötti intenzív konzultációs lehetőség – közölte a mindennapi munkájáról Oláh Judit igazgató.