Száz éve nem látott tömegekben lepték el idén a vándorló bogáncslepkék Libanont, a Közel-Keletet sújtó heves téli esőzések nyomán kivirágzott mezőkön.

Száz éve nem látott tömegekben özönlötték el a vándorló bogáncslepkék a libanoni mezőket.
Utoljára 1917-ben jegyeztek fel ilyen méretű vándorlást, és az Afrikából Észak-Európába tartó, több milliónyi bogáncslepke (Vanessa cardui) lenyűgöző látványt nyújt – mondta Magda Bou Dagher Kharrat, a bejrúti Szent József Egyetem növénygenetikával foglalkozó professzora.

A bogáncslepke a tarkalepkefélék családjába tartozikForrás: UBOVANSZKY, Zsolt/Wikipedia

A professzor elmondta, hogy mivel a fekete, fehér és sárgásbarna színű lepkék nem csupán a hegyeken, mezőkön és erdőkön haladnak át, hanem a falvakat és a városokat is érintik, ezért azok az emberek is megcsodálhatják őket, akik általában távol maradnak a természettől.
Ami idén történt, azt fel kellene jegyezni a történelemkönyvekben – jegyezte meg Bou Dagher Kharrat.

Hazánkban mindenütt előforduló, de áttelelni csak ritkán képes vándorfajForrás: Jean-Pol Grandmont

A vándorló bogáncslepke rokonához, az Atalanta-lepkéhez hasonlóan a vándorlepkékhez tartozik. Dél-Amerika kivételével az egész világon megtalálható, ám csak a Földközi-tenger térségében tud áttelelni, így onnan rajzik minden évben északnak. Elsősorban a hegyek és dombok meleg lejtőit, a réteket és az erdőszéleket kedveli, de kóborlása során bárhol felbukkanhat. Libanonban azonban eddig igen ritka vendégnek számított.