Ne dobjuk ki a cicát: kis odafigyeléssel elkerülhető a toxoplazmózis

macska
Fontos, hogy a macskák játszanak, mozogjanak. Erre kiváló egy egyszerű papírgalacsin is, vagy egy tollsöprű, ami egy hajlékny nyelű bot, aminek a végén tollak lógnak, ezeket a cicák nagyon szeretik.
Vágólapra másolva!
Bár mindig a macskákat tartják a toxoplazmózis okozójának, igen kicsi a valószínűsége, hogy tőle elkapjuk a parazitát. A toxoplazmát leggyakrabban mosatlan gyümölccsel vagy a kézmosás hanyagolásával veheti magához az ember. A toxoplazma terjedése és a macskák fertőződése megakadályozható.
Vágólapra másolva!

A hiedelemmel ellentétben nem kell félni, hogy cicánktól toxoplazmózis fertőzést kapunk

A betegséggel kapcsolatban hibás információk keringenek. Itt szeretnénk rendet tenni. Gyakori tanács, hogy a kismamák, kisgyermekes szülők, gazdik szabaduljanak meg a macskától, mert az egy toxoplazma nevű parazitát terjeszt. Semmiképpen ne váljunk meg kedvencünktől, rendes gazdi ilyet nem is tesz, és a tanács rossz, mivel nem fenyeget bennünket semmi veszély. Annak az esélye, hogy valaki saját macskájától megfertőződjön, gyakorlatilag nulla.

A macska pontosan tudja, hogy a gazdi nem tud úgy vadászni, mint ő Forrás: Szomor Anikó

A betegséget a Toxoplasma gondii nevű egysejtű, szájon át fertőző intracelluláris parazita okozza. Ez az egyik legsikeresebb kórokozó az állatvilágban, és igen elterjedt a világban. Kivételes abban, hogy szinte bármelyik melegvérű állatról, emberről át tud ugrani a másikra. Nemcsak a macska parazitája, hanem szinte minden melegvérű állaté és az emberé is.

Végleges gazdái a macskafélék, de köztigazda bárki lehet, az ember is és a macska is. Az egész világon elterjedt, de mivel a legtöbb esetben tünetmentes és a legtöbb ember és állat immunrendszere leküzdi, nincsenek tele a kórházak toxoplazma betegekkel.

A nagyon legyengült szervezetre jelenthet veszélyt, legyen szó akár emberről, akár állatról, pl. ha valaki AIDS betegségben szenved. Egészséges immunrendszer esetén 1 héten belül nyomtalanul gyógyul. Az emberek jó része átesett a fertőzésen, úgy, hogy nem is tud róla.

A Toxoplasma gondii parazita által okozott toxoplasmosis Forrás: https://www.webbeteg.hu/cikkek/eloskodok/58/toxoplasmosis

A macskában a kórokozó ivaros szaporodást folytat, így jön létre a parazita virulens formája, az oociszta, melyet a macska a bélsárral ürít. Ezt az oocisztát veszi fel a köztigazda – ez lehet bármely állat vagy ember –, akiben a parazita ivartalanul képes csak szaporodni, és nem jön létre oociszta, hanem szövetciszták alakulnak ki a szervekben. Ha ezt a köztigazdát megeszi a végleges gazda, tehát a macska, akkor újrafertőződik, de természetesen más is megeheti, akkor ő is köztigazda lesz, aztán ezt a köztigazdát is megeszi valaki, és így terjed tovább a fertőzés.

A köztigazdák kölykei fertőződhetnek a vemhesség alatt, vagy szopáskor. Ha a macska veszi fel a parazitát, köztigazda lesz, és megfertőzheti kölykeit. A legtöbb esetben a macska szervezetébe úgy kerül a parazita, hogy megeszi a fertőzött köztigazdát, pl. egy egeret.

Az oocisztának 1-5 nap kell, hogy fertőzőképessé váljon (sporuláció), és ezt veszik fel a madarak, rágcsálók, bárki, akiknek a bélfalán át bejut a vérbe és a vérkeringéssel eljut a szervekhez, miközben intenzív ivartalan szaporodást folytat. Ez az úgynevezett tachyzoita stádium.

Ha valaki (állat, vagy ember) lenyeli az oocisztát, a vékonybélben tachyzoita képződik. Ez a bélfalba kerül és a makrofágokba jut, ahol gyorsan, ivartalanul szaporodik és megöli a sejtet. A makrofágokban a vérárammal eljut a szervekhez, ahol az immunrendszer hatására betokosodik, inaktív formát vesz fel, ez a bradyzoita stádium. A macska megeszi az ilyen cisztás köztigazdát, pl. egeret, és így fertőződik. Ha a cica megeszi a tachyzoitát tartalmazó köztigazdát, a macskában megint ivaros szaporodásnak indul a parazita, aktiválódik és oocisztákat képez, amit a cica ürít.

A toxoplazma nem áll meg a bélben, hanem elterjed a szervezetben, de ezzel a macska immunrendszere elbánik, mire a toxoplazma visszahúzódik, betokosodik, inaktív állapotot vesz fel: cisztákat (mikroszkópikus hólyagok) képez a testben, és ott meghúzódik. Ekkor az állat nem ürít oocisztát.

Forrás: Szomor Anikó

A fertőzés minden stádiumában tünetmentes az állat és az ember is – kivéve a nagyon legyengült szervezetet, melynél láz, levertség, egyéb általános panaszok jelentkeznek, illetve akkor van még panasz, ha a ciszta olyan helyen helyezkedik el, ahol zavarja a szerv működését, pl. ha az agyban van. Továbbá a bélfalban szaporodó toxoplazma okozhat enyhe hasmenést.

Mosatlan zöldséggel, gyümölccsel, a kézmosás mellőzésével lehet leggyakrabban toxoplazmózist kapni

Az ember úgy fertőződik, hogy felveszi az oocisztát, leggyakrabban

mosatlan gyümölccsel, mosatlan zöldséggel.

A macska is fertőződhet oociszta felvétellel, de ahhoz rengeteg oocisztára van szükség. Az az ember vagy állat, aki már átesett a fertőzésen, védett a parazitával szemben egész életére.

A cica csak akkor fertőz, amikor éppen az oociszta ürítés stádiumában van, ez pedig csak egyszer fordul elő a macska életében, és kb. 10-14 napig tart. Ahhoz, hogy az oociszta fertőzzön (sporulált oociszta), 1-5 napig szabadban kell lennie.

Ezért fontos a takarítás, az alomtálca takarítása, rendben tartása, fertőtlenítés, kézmosás, a gyümölcs megmosása, az alapvető higiéniát betartva elkerülhető a fertőzés.

Ami a kutyákat (vagy más állatot) illeti, mivel ők csak köztigazdák, nem fertőznek, nem ürítenek oocisztát. Csak azt fertőzhetik meg, aki nyers kutyahúst eszik. Ugyan ráragadhat az oociszta, de az bármire ráragadhat, a cipőnkre, a székre, bármire. A toxoplazmát csak a macska képes üríteni és csak a macskában képes szaporodni a parazita, másban nem, másban legtöbbször el is pusztul.

A diagnózis szerológiai vizsgálattal történik

Vérvizsgálattal lehet megállapítani, hogy valaki fertőzött-e, és ha igen, mikor találkozott a parazitával, friss (szeropozitív), vagy régi a (szeronegatív) a fertőzés, és ebből lehet sejteni, hogy a tüneteket a toxoplazmózis okozza-e? Gyógyszeres kezelést csak heveny tünetek esetén adnak, amikor a kórokozó éppen a szóródás fázisában van, amúgy felesleges, mert a ciszták ellenállnak, de az éppen oocisztát ürítő stádiumban lévő cicát lehet kezelni, hogy csökkentsük a fertőző anyag kibocsátást.

Forrás: https://www.fressnapf.hu/higienikus-macskaalom-titka/

Szerológiai vizsgálat – tehát a vérsavó vizsgálata – során az antitest vagy a parazita kimutatása történik. Ilyenkor speciális ellenanyagokat néznek: IgG, IgM, illetve IgA. Ha az IgM elér egy bizonyos szintet, azaz pozitív, akkor nincs gond. Ha az IgM szintje emelkedett, az lehet friss fertőzés, de mivel ez az ellenanyag a friss fertőzést követően még 2 évig jelen lehet, megnézik az IgA-t, mely arra utal, hogy a páciens oocisztával találkozott, tehát friss fertőzésről van szó. Ha 2-3 hét múlva újra elvégzik a szerológiai vizsgálatot, az ellenanyagszint emelkedése megerősíti, hogy friss fertőzésről van szó.

Mivel a macska életében csak egyszer fertőz, a fertőzést követő 10 napban,

amikor a bélsárral üríti az oocisztákat, és az oocisztának kell pár nap, hogy virulenssé váljon, ürítéskor az ellenanyagszint még nem emelkedett, ezért szerológiai vizsgálattal nem mutatható ki a fertőzés a bélsárból. Ahhoz pont el kéne kapni azt a 10 napot, amikor üríti a cica. Mire a cica véréből kimutatják, addigra meg már kialakulnak az oociszták. És mivel nagyon hasonlít más ártalmatlan oocisztára, ezért további vizsgálat szükséges. Ezért a bélsárvizsgálat felesleges.

A 10 napos ürítés jóval veszélytelenebb fertőzés szempontjából, mint a mosatlan gyümölcs, zöldség vagy a higiénia hanyagolása.

Leginkább a kismamákat szokták riogatni a toxoplazmával

Kismama és kisgyermek esetén is igaz, hogy ha már valaha átesett a fertőzésen, semmi gond. Akkor lehet esetleg probléma, ha a terhesség alatt, vagy közvetlen előtte találkozik először a toxoplazmával, mert ekkor eljut a magzatba is, de akkor sem kell megijedni, mert

odafigyeléssel ez is kiküszöbölhető.

A magzatnál jelentkezhet fejlődési rendellenesség, vagy egyéb súlyos probléma. De erre kicsi az esély, odafigyeléssel nem történhet ilyesmi.

A terhesség alatt összeszedett fertőzés is lehet tünetmentes, és jórészt a magzat sem károsodik. Időben diagnosztizált esetben a magzat antibiotikummal védhető. A terhes nő méhében a méhlepényen át a magzatba juthat a 16. héttől, ekkortól veszi fel a méhlepény a végleges szerkezetét. De általában a magzat nem is fertőződik, és a kismama is tünetmentes.

Toxoplasma gondii Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Toxoplasma_gondii#/media/File:Toxoplasma_gondii.jpg

Potenciális veszélyt csak akkor jelenthet a cica, ha még nem találkozott a toxoplazmával, így bármikor fertőződhet és oociszát üríthet. Ez azonban csak akkor fordulhat elő, ha fertőzött köztigazdát eszik nyersen. Ez azonban szobacicusnál nem áll fenn, neki nincs honnan fertőződnie. A másik lehetőség, hogy hazavisszük az oocisztát pl. a cipőnkkel, és így veszi fel, de ezzel szemben viszont meglehetősen ellenálló a cica. Kijáró macskánál elvileg van esély a friss fertőződésre és ürítésre, de odafigyeléssel nem kapjuk el tőle.

Forrás: https://magosrendelo.hu/web/toxoplazmozis-cicatartas-a-terhesseg-alatt/

Egy ritka eset van, amikor a cica a 2 héten túl is üríthet oocisztát. Ha a macska immunrendszere nagyon gyenge, pl. macska-AIDS-ben szenved, akkor a betokosodott oociszta aktiválódhat, ez heveny toxoplazmózist és oociszta ürítést eredményez, de ha meg ennyire le van gyengülve az állat, azt látja az ember, és lehet intézkedni, orvoshoz fordulni, orvosolni a problémát.

Ha babát tervez valaki, érdemes vérvizsgálatot végeztetni a kismamának és a cicának is. Ezt lehet még a terhesség előtt, és lehet alatta is. Ha a kismama vagy a cica átesett már a fertőzésen, nincs gond, az előbbi védett, az utóbbi nem üríthet, nem fertőz. Ha mindkettő negatív, akkor némi esély van fertőzésre, de elkerülhető rendszeres kézmosással, ha nem eszünk mosatlan zöldséget, mosatlan gyümölcsöt, nyers húst, és kesztyűben javallott kertészkedni, elkerülendő az esetleges fertőzött földdel érintkezni.

Várandósság alatt ne a kismama végezze az alom takarítását. A cica simogatása után alaposan kezet kell mosni, és az általános személyi higiénés szabályokat is érdemes betartani.