Kisebb lett annak esélye, hogy a Naprendszeren kívül életet találunk

vörös törpe, bolygó, fler, kitörés
Vágólapra másolva!
A csillagoktól bizonyos távolságokra, tehát az élhető zónában lévő bolygókon az élettel potenciálisan összeegyeztethető körülmények alakulhatnak ki. A nagyon aktív, fiatal csillagok azonban szó szerint elfújhatják ezeknek az égitesteknek a légkörét.
Vágólapra másolva!

A Földhöz hasonló bolygók utáni kutatás során viszonylag kis távolságra több "jelöltet" is megfigyeltek az egyre nagyobb teljesítményre képes teleszkópokkal.

A keresés során elsősorban olyan bolygókra koncentráltak, amelyek úgynevezett M-törpék (M színképosztályhoz tartozó csillagok) körül keringenek.

A Bécsi Egyetem és az Osztrák Tudományos Akadémia (ÖAW) Űrkutatási Intézetének (IWF) kutatói vizsgálataik során arra keresték a választ, hogyan hat a Földhöz hasonlatos bolygók légkörére, ha egy ilyen nagyon aktív csillag röppályáján találhatóak. Bár az M-törpék kisebbek és hűvösebbek, galaxisunkban gyakrabban fordulnak elő, mint a Nap osztályába tartozó csillagok.

Miközben a Nap a nagy aktivitású időszakát létezése első százmillió évében élte és a nagy energiájú UV- és röntgensugárzás kibocsátása később csökkent, az M-törpéknél ez másképpen van.

Ezeknél a magas kibocsátási periódus több évmilliárdon át tarthat.

A sugárzás erőteljesen felhevíti a külső légköri rétegek gázait. Ez ahhoz vezethet, hogy ezek a gázok eltűnnek a világűrben.

Forrás: NASA, ESA and D. Player (STScI)

A kutatók azt számolták ki, milyen gyorsan zajlik ez a folyamat. A nagyon aktív csillag körül keringő, Földhöz hasonló bolygók esetében a modellszámítások szerint csillagászati mértékkel nagyon gyors a légkörveszteség: mindössze egymillió év alatt elfújná egy csillag a Föld légburkát.

Miközben a Földnek a csekély napaktivitás miatt több százmillió év alatt lehetősége volt felépítenie nitrogénlékörét, az M-törpék körüli lakható zónában keringő bolygók számára nem áll rendelkezésre több idő.

Itt évmilliárdokba telne, míg kialakulna egy vastagabb burok.

Az új felismeréseknek hatása van az élet jelenlétére is, és jelentősen csökkentik annak valószínűségét, hogy a Naprendszeren kívül életet találnak - fejtették ki a kutatók.

(MTI/APA)