Megnyugtatja a szomorú embereket a depressziós zene

zenehallgatás
Kiránthat minket a depresszióból a zenehallgatás
Vágólapra másolva!
Amikor szomorúak vagy már-már depressziósak vagyunk, szívesebben keresünk a zenei lejátszási listánkon vagy a közösségi zenemegosztó portálokon szomorú dallamú vagy témájú dalokat. Egy provokatív tanulmány azonban megkérdőjelezte azt, hogy ezzel a rosszkedvünket szeretnénk fenntartani. A kutatók szerint paradox módon sokkal inkább jobban érezzük magunkat tőle.
Vágólapra másolva!

Megkönnyítheti a szomorúság érzésének elengedését

Azt mindannyian tudjuk, hogy a zene hatalmas erővel bír és hatással lehet az aktuális hangulatunkra. Az edzés közben ennek segítségével pörgetjük fel magunkat, egy csésze tea mellett ezzel nyugtatjuk a lelkünket, meditáció közben a lágy dallamok lazítanak el és amikor szomorúak vagyunk, akkor a dalok is valahogy a választott szomorúbbak lesznek.

Mindig a hangulatunknak megfelelő zenét választjuk Forrás: pexels.com

Az ókori görögök nem véletlenül használták a katarzis szót, ami az erős vagy elnyomott érzelmek elengedésének folyamatát jelölte, és ezáltal adott megkönnyebbülést.

A kutatók szerint valami hasonló történhet, amikor a depressziós emberek szomorú zenét hallgatnak: ez segít megszabadulni a negatív érzelmektől és megkönnyítheti a szomorúság érzésének elengedését.

Másodszor még kevesebb szomorúságot éreztek

A tanulmány arra is rámutatott, hogy a depresszióban szenvedő emberek és azok, akiknek rossz kedve van nagy valószínűséggel hallgatnak szomorú dallamokat, és ezt a legtöbben úgy értelmezik, mint a negatív érzések fenntartásának módját. A kutatók azonban most megkérdőjelezték ezt az elképzelést és pont az ellenkezőjét állítják.

Kiránthat minket a depresszióból a zenehallgatás Forrás: pexels.com

Vizsgálataik során 38 depressziós és 38 nem depressziós önkéntest figyeltek meg. Megállapították, hogy

a szomorú egyének tényleg nagyobb valószínűséggel választanak szomorúbb zenét, ám a kutatók meg is kérdezték a résztvevőktől, hogy miért arra a bizonyos dalra tették le a voksukat.

A legtöbben azt válaszolták, hogy ez a zene nyugodtabbá és kiegyensúlyozottabbá teszi őket. Ezután a kutatók arra kérték az önkénteseket, hogy másodszor is hallgassák meg a korábban kiválasztott dalt, majd újra megkérdezték őket, hogy hogyan érzik magukat. Érdekes módon ekkor a résztvevők már a korábbinál is több boldogságot és még kevesebb szomorúságot éreztek.

A zenét érdemes intuitív módon hallgatni

– írták a kutatók az APA Psych tudományos szaklapban publikált tanulmányukban. – A depressziós zene ezeknek az embereknek nyugtatóként hatott, és nem a szomorú érzések növelésére vagy fenntartására irányuló vágy vezérelte őket.

A leggyakoribb depressziós tünet legtöbb esetben a nem nyilvánvaló okokból eredő szomorúságérzet Forrás: pexels.com

A tanulmány azt azonban nem tudta megmagyarázni, hogy a szomorúbb dallamoktól miért válnak nyugodtabbá az emberek, és azt sem tudják egyelőre, hogy miért teszi boldogabbá őket. Azt javasolták, hogy a zenét érdemes intuitív módon hallgatni, ami összhangban van az érzelmeinkkel.

– zárták a gondolataikat a kutatók.