Fogmosás miatt halt meg egy kislány

fogkefe
Vágólapra másolva!
Allergiás volt egy 11 éves kaliforniai kislány a fogkrémben található tejfehérjére.
Vágólapra másolva!

A gyereknek a fogorvosa írta fel a különleges, fogzománcot erősítő fogpasztát. A termék számos összetevő mellett egy bizonyos tejfehérjét is tartalmazott, amely a fogszuvasodás gátlásában segít. A tubuson ugyan volt egy kis ismertető a kockázatokról, ám a lehetséges allergéneknek sem az anya, sem a lánya nem nézett utána alaposabban, és az orvosnak sem beszéltek a gyerek állapotáról.

Meg is történt a baj. A fogmosást követően a lány ajkai elkékültek, majd fulladni kezdett. Bár a mentők hamar kiértek, és szakszerű ellátást is kapott, életét már nem tudták megmenteni.

A gyászoló édesanya most arra szeretné felhívni a figyelmet, hogy az érintettek körültekintőbben tájékozódjanak a potenciális veszélyekről.

A tejallergia könnyen életveszélyessé válhat

Az anafilaxiás sokk egy életveszélyes allergiás reakció, már az első tünetek észlelésekor azonnal hívni kell az orvost. Ha elérhető, azonnal adrenalint kell beadni a betegnek, ez megakadályozza a tünetek súlyosbodását a segítség megérkezéséig.

A gyerekekre az anafilaxiás sokk különösen nagy veszélyt jelent.

Az elhunyt lány tejallergiában szenvedett. Bár gyakran összetévesztik, ez nem azonos a laktózintoleranciával: előbbi az immunrendszert, utóbbi az emésztőszervrendszert érinti. A tejallergiával diagnosztizáltak szervezete a tejben lévő fehérjékre reagál, a tünetek az enyhébb bőrkiütéstől a súlyos anafilaxiás sokkig terjednek.

(Living Allergic)