Csaknem kétszázezer vírust találtak a Föld óceánjaiban megbújva

2019.04.26. 14:46

Négy évig egy vitorláshajó fedélzetén utazva a kutatók közel 200 ezer tengeri vírusfajt azonosítottak. Megdöbbentek, mert a most kapott adat a korábbi felmérésekben dokumentált 15 ezerhez képest jelentős emelkedést mutat. A felülvizsgálat új részleteket tárt fel a tengeri vírusokról az óceáni ökoszisztéma működésében.

Több ezer új vírusfajra bukkantak

A vírusok az élet peremén élnek: nem rendelkeznek sejtekkel, nem végeznek szabályos biológiai folyamatokat, én nem mellesleg önállóan szaporodnak. Ezek a mikroszkopikus biológiai organizmusok csak más élőlények sejtjeiben, parazitaként képesek szaporodni. Eredetük a mai napig homályos és bizonytalan. Tagadhatatlanul fontos szerepet játszanak az ökoszisztémában, ahol élnek, hiszen a vírusok minden ökoszisztémában megtalálhatóak, létszámukat tekintve a leggyakoribb organizmusok a Földön.

Megdöbbentő adatokra bukkantak a kutatók az óceáni ökoszisztémát vizsgálvaForrás: Ingus Kruklitis/Shutterstock

Miután ilyen hatalmas számban vannak jelen az ökoszisztémában, valóban meghatározó a jelenlétük és nem szabad figyelmen kívül hagyni őket – mondta Matthew Sullivan, az Ohio Állami Egyetem mikrobiológusa, a Cell tudományos folyóiratban pénteken közzétett tanulmány vezetője.
Hozzátette, hogy ennek ellenére egyelőre nagyon keveset tudtak a tengerbiológusok az óceánjainkban élő vírusokról. Hogy ezt orvosolják, a kutatók 2009 és 2013 között egy úgynevezett négyéves „vírusvadászatot" indítottak a Föld körül és bejárták a világ óceánjait egy Tara névre hallgató hajóval. Igen meglepődtek, amikor azt tapasztalták, hogy az óceáni áramlatok nem mossák, nem keverik össze az egyes vírusfajokat. A szakemberek ezért a vírusokat öt területi kategóriába tudták sorolni. A most publikált tanulmányban arról is beszámolnak, hogy döbbenetes eredményeket kaptak az Északi-sarkon, ahol eddig csupán igen kevés ismert vírusfajról volt ismert adatuk, most viszont több ezer fajra bukkantak.

Befolyásolják a tengeri ökoszisztémát

Az új kutatás segít a biológusoknak megérteni, hogy a vírusok hogyan befolyásolják a tengeri ökoszisztémát. A tanulmány szerzői többek között megjegyezték, hogy a vírusok jelenléte jelentősen megváltoztathatja azt, hogy az óceán hogyan tudja elnyelni a szén-dioxidot a levegőből (a világ óceánjai évente nagyjából 11 milliárd tonna emberi szén-dioxid szennyezést nyelnek el, az összes termelés mintegy negyedét). Emellett megjegyezték, hogy más, szerves dolgokhoz hasonlóan a vírusok is egy részben szénből állnak.

Naplemente a csendes-óceán kaliforniai partvidékénForrás: Elter Tamás

Az elmúlt húsz évben már kiderült, hogy annak az oxigénnek a fele, amit belélegzünk, a tengeri élőlényekből származik – mutatott rá Sullivan. – Ezen túlmenően az óceánok szívják magukba a légkörben található, káros szén-dioxid mintegy felét.
A kutatók abban bíznak, hogy a most felfedezett vírusok jelenlétének megértése segíthet a teljes ökoszisztéma működésének jobb megértéséhez.

(LiveScience)