Az étkezések időzítésével segíthetjük a felborult biológiai óránkat

cirkadián ritmus
A cirkadián ritmus azokat a biológiai folyamatokat jelenti, melyek szabályos napszaki ritmus szerint ismétlődnek
Vágólapra másolva!
Az új kutatások szerint nem csak az számít, amit eszünk, hanem az is fontos, hogy mikor. Az Medical Research Council (MRC) által finanszírozott tanulmány a Cell tudományos folyóiratban jelent meg, és az inzulint nevezi meg, mint a napi biológiai óránk elsődleges jelzőeszközét, amely világosan a tudtunkra adja, hogy mikor jött el az ideje annak, hogy egy jót együnk. A kutatók szerint az új felfedezés segíthet azokban az állapotokban, például a jet lag vagy több műszakos munkavégzés esetén, amikor a cirkadián ritmus felborul.
Vágólapra másolva!

Rendkívül fontos a hosszú távú egészség szempontjából

A kutatók szerint ennek a testben zajló kommunikációnak a megértése segítheti az új módszerek kidolgozását, és enyhítik a test belső órájának zavarával járó, rossz egészségi állapotokat. Ezek közé tartozhatnak az étkezések bizonyos időpontokban, vagy olyan gyógyszerek szedése, amelyeket az inzulin-jelzések generálnak.

A napi biológiai óra, vagy más néven a cirkadián ritmus azokat a biológiai folyamatokat jelenti, melyek szabályos napszaki ritmus szerint ismétlődnek.

Az étkezések időzítése kulcsfontosságú lehet Forrás: pexels.com

Ezek a folyamatok általában egy nap köré rendeződnek, és minden egyes nap újra kezdődnek. Ilyenek például a táplálékfelvétel vagy az alvás, de hasonló mintát követ egyes hormonok termelődése, a sejtek megújulása és a testhőmérséklet normál ingadozása is.

Testünk órája szinkronban áll a környezetünkkel, a napfénnyel és az étkezések időzítésével is.

Ez rendkívül fontos a hosszú távú egészség szempontjából, mert ha az élettani napszaki ritmust megszakítjuk (például több műszakos munkával, szokatlan időpontokban való nassolással vagy amikor több időzónán utazunk át), az káros hatásokkal járhat. Azt azonban eddig a kutatók sem sejtették, hogy a napi biológiai óra ennyire érzékenyen reagál az étkezések időzítésére.

A szövetekben szabályozza a cirkadián ritmust

A Cambridge-i Molekuláris Biológia (LMB) MRC Laboratóriumának és a Manchesteri Egyetemnek a kutatói most az elsődleges jelzőként az inzulint azonosították, amely segíti a táplálkozás időzítését kommunikálni a testnek, és ezzel erősíti a cirkadián ritmust. Az egereken végzett kísérlet azt mutatta, hogy az étkezéskor felszabaduló hormon sokszor különböző sejtekben és szövetekben szabályozza a cirkadián ritmust, a PERIOD nevű fehérje termelésének ösztönzésével.

– magyarázta Dr. John O'Neill, az MRC LMB kutatási vezetője.

Nem szabad félvállról venni a napi biológiai ritmus felborulását

Dr. David Bechtold, a Manchester Egyetem vezető professzora hozzátette, hogy amikor az egerek a „rossz" napi biológiai órában (tehát a napi pihenés időszakában éjszaka vagy nappal) kaptak inzulint, akkor ez jelentősen megzavarta a normális cirkadián ritmusukat.

A cirkadián ritmus azokat a biológiai folyamatokat jelenti, melyek szabályos napszaki ritmus szerint ismétlődnek Forrás: pexels.com

– mutatott rá Dr. David Bechtold. – Egyértelmű, hogy a cirkadián ritmus megszakítása számos betegség előfordulását növelheti és súlyosbíthatja, beleértve a szív- és érrendszeri betegségeket és a 2. típusú cukorbetegséget.
A kutatók kiemelték: a rossz időben történő étkezés jelentős hatást gyakorolhat a cirkadián ritmusra, ám ha figyelmesen időzítjük az étkezéseinket, akkor szinte észrevétlenül enyhíthetjük a napi biológiai óránkban esetlegesen fellépő zavarokat.

(MedicalExpress)