Véres dráma bontakozik ki a brazil erdőirtások árnyékában

2019.04.26. 14:34

Több, mint 600 európai tudós és 300 brazíliai őslakos csoport intézett csütörtökön felhívást az Európai Unióhoz, hogy kiemelten foglalkozzon az erdőirtás ügyével a folyamatban lévő kereskedelmi tárgyalások során, amelyeket Brazíliával folytat.

Az EU az erdőirtások legnagyobb haszonélvezője

A Science magazinban és egy külön nyilatkozatban levelet közzétevő tudósok és őslakos szervezetek szerint az EU azoknak a termékeknek a világon az első importőre, amelyek előállítása erdőirtással jár.

Forrás: AFP/Antonio Scorza

A Brazíliából az EU-ba 2011-ben importált marhahús és állati takarmány előállítása például nagyarányú erdőirtáshoz köthető, amelynek mértéke naponta egy 300 futballpályánál is nagyobb területen végzett erdőirtás - idéztek egy tanulmányt a levélben.

Fokozódik az erőszak az erdőterületek birtoklásáért

A tudósok és őshonos csoportok szerint a hónap során Brazíliában a földterület birtoklásáért egyre fokozódó konfliktushoz köthető erőszak miatt megölt emberek legalább kilenc holttestére bukkantak az erdőirtáshoz közeli területek határában. Az erdőirtás következtében hatalmas mennyiségű szén-dioxid szabadul fel, hozzájárulva a globális éghajlatváltozáshoz, miközben veszélyeztetett fajok sokaságát fenyegeti az élőhely elvesztése - teszik hozzá.

Fenyegetést jelentenek a klímaváltozást okozó termelési gyakorlatok

"Amint arra az iskolai sztrájkok és a klímaváltozás elleni tüntetések Európa-szerte rámutattak, többé nem fogadjuk el az éghajlatváltozást okozó termelési gyakorlatokat" - mondta Tiago Reis, aki azt kutatja, hogy milyen hatással van a nemzetközi kereskedelem a földhasználatra a termelő országokban.

Az erdőirtások nyomán egyre jobban összezsugorodnak az élőhelyekForrás: AFP/Lunae Parracho

Az EU évek óta tárgyalásokat folytat a Brazíliát is magában foglaló Dél-amerikai Közös Piaccal (MERCOSUR) egy szabadkereskedelmi övezet létrehozásáról - amely a világ egyik legnagyobbika lenne megalakulása esetén -, de a tárgyalások megrekedtek.

(Forrás: MTI/dpa)