Egy kanadai tudós szerint a legendás Tutanhamon fáraó előtt annak két nővére uralkodott Egyiptomban, közös néven.

Tutanhamon előtt két nővére uralkodott közösen azonos néven

Valérie Angenot, a montréali Québec-i Egyetem egyiptológusa, művészettörténésze úgy véli, hogy Ehnaton fáraó halálakor egyetlen fia, Tutanhamon négy- vagy ötévesen még túl fiatal volt az uralkodásra, ezért két nővére, a fáraó első és negyedik lánya, Meritaton és Nofernoferuaton Ta-serit közösen lépett trónra Anhetheperuré néven. Ehnatonnak összesen hat lánya született, egyetlen fia utolsó gyermekeként jött világra.
Az egyiptológia eddig úgy tartotta, hogy Ehnaton és Tutanhamon között egy királynő uralkodott Egyiptomban, de kilétéről megoszlanak a vélemények, egyesek szerint felesége, Nofertiti kormányzott tovább, talán férfinéven, mások szerint a fáraó egyik lánya, Meritaton lehetett a királynő, de felmerültek más elméletek is.

Tutanhamon világhíres színarany halotti maszkjaForrás: Wikimedia Commons/Carsten Frenzl

Angenot, aki egy egyesült államokbeli, virginiai egyiptológiai konferencián számolt be felfedezéséről, a szemiotikán (jelek tudománya) alapuló ábrázolás elemzések alapján jutott újszerű következtetésére. Egyebek közt tanulmányozott egy Berlinben lévő sztélét, amelyen két személy ül a trónon, és egyik cirógatja a másik állát.

Nofertiti mellszobra.Forrás: AFP/John Macdougall

A montréali kutató szerint "100 százalékig biztos", hogy egy ilyen gesztust kizárólag hercegnők irányában gyakoroltak.

Havássz professzor Tutanhamon DNS-ét vizsgálva állapította meg, hogy apja Ehnaton fáraó, anyja pedig a KV 35-ös sírban talált „fiatalabb hölgy” névre keresztelt múmia voltForrás: PPKE

A kutató emellett tanulmányozott olyan azonosítatlan királyfej szobrokat, amelyekről azt gondolják, hogy Ehnatont, Nofertitit vagy Tutanhamont ábrázolhatják, és "mivel az egyiptomi művészet az arányok rendszerén alapszik", e fejszobrokat összehasonlította hercegnők azonosított szobraival, és sikerült kimutatnia, hogy egyes királyfejek valójában fáraóvá előlépett hercegnők fejét ábrázolják.
Valérie Angenot azt mondta, hogy az egyiptológia nagyon konzervatív tudományág, ennek ellenére elméletét meglepően jól fogadták, csak két kollégája szállt szembe vele nagy vehemenciával.

(Forrás: MTI)