Évente 20 millió gyereket veszélyeztet oltás hiányában a kanyaró

kanyaró
A jelenlegi vakcina megfelelő védettséget biztosít kanyaró ellen.Magyarországon a lakosság átoltottsága 98 százalék fölött van, ami gyakorlatilag a populáció számára teljes védettséget ad. (a kép illusztráció)
Vágólapra másolva!
Megdöbbentő jelentést tárt a nyilvánosság elé az UNICEF, amely szerint az Egyesült Államokban 2,5 millió, világszerte pedig 169 millió gyermek nem kapta meg az első, kanyaró elleni oltását a 2010 és 2017 közötti időszakban. Ez évente átlagosan több mint 20 millió gyermeket jelent, akik a leginkább veszélyeztetettek közé tartoznak. A korszerű kanyaró elleni oltások a leghatásosabb védőoltások között vannak, amiből a teljes védettség kialakulásához két dózisra van szükség.
Vágólapra másolva!

„Be kell oltanunk világszerte minden gyermeket"

A védelmi lefedettség hiánya világszerte kanyaró járványokat okozott az egész világon: a magasabb jövedelmű európai és amerikai országokban épp úgy, mint az alacsony és közepes jövedelemmel rendelkező ázsiai és afrikai térségben. Az UNICEF most kiadott jelentése szerint 2017-ben világszerte mintegy 110 000 ember, főként gyerekek halálához vezetett, ami 22 százalékos növekedést is jelent a korábbi év adataihoz viszonyítva.

A kanyarót egy vírus okozza, amely elsősorban cseppfertőzéssel terjed Forrás: Wikipedia

– hangsúlyozta Henrietta Fore, az UNICEF ügyvezető igazgatója.
Az elemzés az UNICEF és az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization's) nemzeti immunizációs lefedettségi adatain alapult, amely összesen 194 országot fed le.

Újjáéledt a legyőzöttnek hitt járvány

A jelentés szerint a kialakult, drámai helyzetet több tényező okozta: a vakcinákhoz való hozzáférés hiánya, a rossz egészségügyi rendszerek, a túlzott engedékenység, az oltásellenes gondolkodás és a félelem mind hozzájárultak ahhoz, hogy a probléma ilyen hatalmassá vált világszerte.

A jelenlegi vakcina megfelelő védettséget biztosít kanyaró ellen. Forrás: Thinkstock

– mondta Dr. Soumya Swaminathan, a WHO programigazgató-helyettese a közelmúltban kiadott sajtóközleményben. – Nem kockáztathatjuk meg, hogy elveszítsük a harcot a gyermekeket és közösségeket pusztító, de teljesen megelőzhető betegség ellen.
A WHO szerint még soha nem oltottak még be ennyi gyereket a kanyaró ellen, mint most – mintegy 90 százalékos lefedettséggel – a betegség elleni védőoltás második dózisából.

A betegség elleni védőoltásra 9 hónapos kor előtt lenne szükség

A járványok megelőzéséhez és a közösségek immunizálásához a WHO szerint legalább 95 százalékos lefedettség szükséges az első dózis tekintetében, ám ez világszerte messze elmaradt ettől. A második oltásnál azonban még rosszabb a helyzet: a lefedettség csupán 67 százalékos világszerte. A jelentés szerint

Nigériában a legmagasabb azoknak az 1 év alatti gyermekeknek a száma, akik valamilyen okból elmulasztották az oltás első dózisát.

2002-es adatok: sokan haltak bele a kanyaróba Forrás: Wikipedia

Az afrikai országot India, Pakisztán, Indonézia és Etiópia követte a legrosszabb arányok tekintetében. Ebben az

öt országban összesen 10,4 millió gyerek nem kapta meg az oltás első, létfontosságú dózisát.

Azokban az országokban, ahol a legtöbben halnak meg a kanyaró miatt, a WHO az első adagot már 9 hónapos korban ajánlja. Ott azonban, ahol az alacsonyabb a fertőzés kockázata (például az Egyesült Államokban), a legtöbb esetben elég, ha a csecsemők 12 hónapos korukban kapják meg az első dózisú oltást.

A kanyaró tünetei

A betegség kórokozója a paramyxovírusok családjába tartozó RNS-vírus, ami a külvilág hatásaira érzékeny. Elsősorban közvetlen cseppfertőzéssel terjed, a légutakon, esetleg a szem kötőhártyáján keresztül kerül a szervezetbe. A kanyaró 9-11 napos lappangási időszakkal kezdődik, a tünetek: bágyadtság, levertség, étvágytalanság, fejfájás, hőemelkedés, hurutos tünetek, hányás, hasmenés. A következő 4-5 napban magas láz kíséretében köhögés, rekedtség, erős orrfolyás, kötőhártya-gyulladás, fényérzékenység, nyálkahárty-tünetek jelentkeznek. A bőrkiütés általában a 14. napon jelenik meg.

– mutatott rá a jelentés. – A legfrissebb adatok szerint a vakcina első adagjának lefedettsége 94 és 91 százalék volt a második adag esetében.

Több esetben elutasították a vakcinázást

Huszonkét államban terjed a kanyaró az Egyesült Államokban, ahol 2000-ben már megszűntnek nyilvánították a betegséget.

Idén mégis már 700 fölötti a megbetegedések száma

az Amerikai Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ (CDC) adatai szerint, ebből csak a múlt héten 78 esetet jelentettek. Az esetszámok így elérték az idei maximumukat. A szakértők a vírusról és az oltóanyagról szóló félreértés miatt kialakult oltásellenes gondolkodást okolják, ami miatt a szülők számos esetben utasították el a gyermekeik vakcinázását.

Az oltással több ezer életet megmenthetnek Forrás: Wikipedia

– mondta Dr. Peter Hotez, a Houston-i Baylor Orvostudományi Főiskola gyermekgyógyász professzora.

A kanyaró ellen már 1963 óta hozzáférhető a védőoltás, de vannak, akik nem hisznek benne.

Több megyében azonban néhány hónapja egészségügyi válsághelyzetet rendeltek el, és emiatt 500 százalékkal nőtt a kanyaró elleni oltás iránti kereslet.

Több mint hetvenen haltak meg Európában

Európában 2018-ban megháromszorozódott a kanyarós esetek száma az azt megelőző évhez képest, amikor 82 596 kanyarós esetet regisztráltak. Ez az elmúlt évtized legnagyobb száma, és 72-en bele is haltak a betegségbe.

A védőoltások életmentő fontosságúak Forrás: U.S. Air Force photo/Desiree N. Palacios/Desiree N. Palacios

Az esetek több mint felét Ukrajnában regisztrálták, szám szerint 53 218-at,

ezt követte Szerbia, Izrael, Franciaország, Olaszország, Oroszország, Grúzia, Görögország, Albánia és Románia. Az UNICEF jelentése megállapította azt is, hogy a kanyaró járvány 2019-ben is folytatódik. Az ideiglenes becslések szerint idén január és március között több mint 100 000 kanyaró esetről számoltak be világszerte, ami 300 százalékos az egy évvel ezelőtti időszakhoz képest.

A kanyaró lappangási ideje 7-13 nap, Forrás: flickr.com

– magyarázta Dr. Seth Berkley, a globális vakcina szövetség (Gavi) vezérigazgatója. – Enélkül folytatódik a járványok kitörése világszerte.