A második világháború végén Vilma holland királynő magas rangú náci foglyok elengedését ajánlotta fel a németeknek III. Lipót belga király és családja szabadon bocsátásáért cserébe - írja keddi számában a Trow holland lap.

Attól tartottak, hogy a nácik megölik a királyi családot

Az újság a korabeli holland külügyminiszter, a londoni száműzetésben élő Eelco van Kleffens háborús naplójára hivatkozik, amelyet frissen publikált Michael Riemens holland történész „Őfelsége, Ön nem ismeri a való életet" című könyvében.

Vilma holland királynő a Vatikánon keresztül igyekezett kapcsolatba lépni a Harmadik Birodalom kormányzatávalForrás: Getty Images

1945 márciusának végére Belgium és Hollandia déli része már felszabadult, és Vilma vissza is tért a felszabadított országrészbe,

III. Lipótot azonban a németek fogva tartották Ausztriában,

és édesanyja, Erzsébet attól tartott, hogy a családot a háborút elvesztő nácik megölhetik.

III. Lipót belga királyForrás: Nationaal Archie/Willem Van De Poll

Erzsébet aggodalmaira tekintettel Vilma felkérte külügyminiszterét,

puhatolja ki a Vatikánnál, lehetne-e valamilyen menekülési utat nyitni magas rangú náciknak

a belga királyi család szabadon engedése fejében.

A belgák nem szerették kétkulacsos királyukat

A holland királynő pápa- és németellenes volt, egy bajban lévő királyi család megmentése érdekében azonban hajlandó lett volna engedni az elveiből - derül ki a naplóból a Trow szerint.

Vilma királynő alapvetően pápa és németellenes voltForrás: Pinterest

A holland lap szerint nem tudni, milyen eredménye lett Vilma kezdeményezésének.

A belga királyi családot végül az amerikaiak szabadították ki a fogságból 1945 májusában. Sok hírhedt náci háborús bűnösnek sikerült Latin-Amerikába szöknie, de mindeddig nem lehetett tudni a szökésükben játszott esetleges holland szerepről.

nem tudni, hogy a háború után Dél-Amerikába menekült nácik szökésében szerepe lehetett-e a holland királynő kezdeményezésénekForrás: Bundesarchiv

A belgák jelentős része ellenezte III. Lipót visszatérését az országba a német megszállás alatt tanúsított kétkulacsos politikája miatt.

III. Lipót 1926-ban. A belga uralkodó nem volt népszerű az alattvalói körébenForrás: Wikimedia Commons

Az uralkodó nem is tért vissza Belgiumba, Svájcban telepedett le, helyette régensként öccse, Károly Teodor állt Belgium élén 1951-ig, amikor Lipót fiát, Baldvint koronázták királlyá.

(Forrás: MTI/AFP)