Ausztrál kutatók felfedezték a világ legmérgezőbb állatának mérgét semlegesítő ellenszérumot.

Az ausztrál kockamedúza vagy tengeri darázs egyetlen egyede több mint 60 ember megölésére alkalmas mennyiségű mérget hordoz tapogatóiban. Már egy csípés is szinte elviselhetetlen fájdalmat, szövetelhalást okoz, és ha sok méreg jutott a szervezetbe, akkor perceken belül szívbénuláshoz és halálhoz vezet.

A kockamedúza csípésével szemben eddig tehetetlenek voltak az orvosok. Most azonban a Sydney Egyetem kutatói bejelentették, hogy megtalálták a módját, miként gátolják a méreg sejtpusztító képességét.

KockamedúzaForrás: boxjellyfish.org

A csoport a CRISPR nevű génmódosító módszer segítségével fejtette meg a méreg hatásmechanizmusát. Kiderült, hogy a hatáshoz szükség van a sejtmembránban lévő koleszterinre.

Mivel sokféle koleszterint megcélzó gyógyszer létezik, a kutatók ezekkel próbálták blokkolni a méreg hatásának útvonalát. Végül az úgynevezett ciklodextrinek csoportjában találták meg a hatékony anyagot.

Mint a Nature Communications folyóiratban megjelent tanulmány vezető szerzője, Greg Neely elmondta: az ellenméreg olcsó, és már készen hozzáférhető a piacon.

Az ellenszer egerekben hatásosan megakadályozta a kockamedúza mérge által okozott sejtelhalást és a fájdalmat.

Kockamedúza (balra) és a csípésnyomokForrás: Youtube

Két jelentős probléma azonban még mindig maradt. Az egyik, hogy a szer csak akkor hatékony, ha csípés után 15 percen belül alkalmazzák.

A másik, hogy egyelőre további kutatásokat igényel annak kiderítése, megelőzi-e az ellenszérum a szívleállást.

A kutatók kapcsolatba léptek a queenslandi hatóságokkal és az életmentő szervezetekkel, hogy átadják az ellenmérget, amint kidolgozták a megfelelő emberi alkalmazási módszert, ami feltehetőleg helyi hatású, bőrre permetezhető spray lesz.