Négy hete született matakókölyköt, azaz háromöves tatut mutattak be pénteken a Fővárosi Állat- és Növénykertben.

A matakók különlegessége a többi tatufaj között, hogy teljesen, szinte egy szabályos golyóvá össze tudnak gömbölyödni - nyilatkozta Hanga Zoltán, az állatkert sajtószóvivője.  

A matakók különlegessége a többi tatufajhoz képest, hogy teljesen össze tudnak gömbölyödniForrás: MTI/Kovács Attila

A legtöbb tatufaj hasa ugyanis összegömbölyödéskor védtelen marad, ezért veszély esetén félig földbe ássák magukat erős karmaikkal. 

Négy hete született matakókölyök a Fővárosi Állat- és Növénykert Pálmaházában 2019. május 3-ánForrás: MTI/Kovács Attila

A Dél-Amerikában őshonos faj a kisebb tatufélék közé tartozik, súlya felnőttkorban sem haladja meg a kettő kilogrammot, élethossza akár 30-35 év is lehet.

Az állatkert négy évvel ezelőtt kezdett el a matakók tartásával foglalkozni, tavaly született az első matakókölyök, egy hím, Briós, aki azóta már egy franciaországi állatkertben él - emelte ki Hanga Zoltán.

A négy hete született matakókölyök anyjávalForrás: MTI/Kovács Attila

A mostani újszülött matakókölyök nőstény, neve egyelőre még nincs. Ugyanattól az anyától született, mint Briós.

A matakókölyköt leginkább a nyitás utáni órákban lehet látni a Pálmaházban, a maradék időt egyelőre fészekben tölti - fűzte hozzá.

Forrás: MTI/Kovács Attila

Világszerte összesen 21 tatufaj létezik, a legkisebbek súlya kevesebb mint egy kilogramm, a legnagyobbé eléri az 50 kilogrammot is. Páncéljuk elcsontosodott bőrből áll, nincs összenőve a csontvázzal. Elsősorban rovarokkal táplálkoznak.