Brit kutatók vizsgálták az ország keleti térségének természetes vizeit, és megdöbbentek, amikor az összes kifogott garnélarákban kokain maradványokat találtak, amely a mintákban szintén jelen lévő ketaminhoz hasonlóan tudatmódosító hatása miatt igen kedvelt drognak számít. A kutatók eredményeiket az Environmental International tudományos folyóiratban publikálták.

Kokaint és más, tiltott szereket találtak

A King's College London kutatói igen meglepődtek, amikor a Suffolk Egyetemmel együttműködve megvizsgálták a Suffolk megyei természetes folyóvizeket és az abban élő állatokat. A szakemberek az édesvízi garnélarák különböző mikro-szennyező anyagainak szintjét is vizsgálták. Az általuk kifogott valamennyi, összesen 15 darab garnélarákban kokain nyomara bukkantak.

Valamennyi garnélában drog származékokat találtakForrás: pexels.com

A kokain ennyire nyilvánvaló jelenléte a vízben élő állatok szervezetében nem csak a térség vagy Nagy-Britannia, hanem az egész világ problémája – mondta Nic Bury, a Suffolki Egyetem kutatója a The Guardiannek. – A vizsgált valamennyi, összegyűjtött mintában megtaláltuk a kokaint, és más, tiltott szereket, mint például a ketamint, peszticideket és gyógyszermaradványok széles skáláját.

Bekerülhetnek az ivóvízellátó hálózatba is

Bár a drogok, gyógyszerek, rovarirtó szerek és vegyszerek egyelőre alacsony koncentrációban vannak jelen a vadon élő garnélarákok populációjában, Thomas Miller, a King's College London vezetője szerint ezek a vegyületek „egyértelmű veszélyt jelenthetnek a vadvilágra nézve". A brit vizekbe egyre gyakrabban kerülnek különböző kábítószer származékok, és lassan félő, hogy az ivóvízellátó hálózatokba is bekerülnek.

Drogot, rovarirtó szereket és gyógyszermaradványokat találtak az állatok szervezetébenForrás: Andrew Darrington/Alamy Stock Photo/Alamy Stock Photo

Óriási megdöbbenéssel tapasztaljuk, hogy rendszeresen előfordulnak tiltott szerek a vadon élő állatok szervezetében – hangsúlyozta Leon Barron kutató. – Talán azért olyan meglepő ez az eredmény, mert ezeket a drogokat talán inkább Londonban tudnánk elképzelni, és semmiképpen sem a kisebb, vidéki vízgyűjtő területeken.

A garnélarák a gasztronómia nagy kedvence

A problémát csak tovább fokozza, hogy a garnélarákot világszerte nagyra becsülik és halásszák, kereskedelmi szempontból ezek a karcsú tengeri állatok az összes rákféle közül a legfontosabbak. A legtöbb garnéla a sós vizek lakója, és méretük is igen változatos, hosszúságuk 2,5 centimétertől 30 centiméterig terjed.

A garnéla kedvelt fogás az éttermekbenForrás: pexels.com

A rákok méltán az európai konyhák sztárjai, változatos ételek nagyszerű alapanyagát jelentik mind az éttermekben, mind a háztartásokban. A garnéla ráadásul az összes esszenciális aminosavat tartalmazza, rendkívül jó minőségű fehérjeforrást biztosít. Omega-3 zsírsavakban is gazdag, amely különösen fontos az agyműködés, megfelelő anyagcsere és a szívműködés szempontjából.