Elhalasztotta a SpaceX a péntekre tervezett rakétakilövést, mellyel utánpótlást vitt volna a Nemzetközi Űrállomásra (ISS).

A Nemzetközi Űrállomáson kijavították az elektromos hibát

Az ISS rövid ideig tartó javítások után ismét teljes erővel működik és képes a szállítmányok fogadására.
A Falcon rakéta a tervek szerint péntek hajnalban indult volna útnak a rakományt tartalmazó Dragon kapszulával. Az utolsó pillanatban azonban elektromos hiba lépett fel a tengeri kilövőállomáson.
A SpaceX közlése szerint szombat reggel ismét megpróbálják a kilövést.

A SpaceX Crew Dragon dokkolása a Nemzetközi ŰrállomáshozForrás: NASA

A szállítmány már eleve néhány napot késik, mivel az űrállomáson áramkimaradás történt és az ISS nem tudott szállítmányokat fogadni, amíg a hibás elektromos dobozt ki nem cserélték. A NASA csütörtökön végezte el a javítást.

Felrobbant a személyszállító kapszula

A landolási területet a floridai partoktól 22 kilométer távolságban jelölték ki. Az új gyorsítórakéta az eredeti tervek szerint visszatért volna a Cape Canaveral-i légibázisra, a SpaceX azonban még mindig tisztítja a területet az április 20-i baleset után, amely során felrobbant a Crew Dragon személyszállító kapszula.

Nemzetközi Űrállomás, egy alacsony Föld körüli pályán keringő űrállomás.Forrás: https://www.space.com/42495-international-space-station-modules-tour-photos.html


Az üres szállítóeszköz földi tesztelésekor robbant fel, az ok egyelőre ismeretlen, sem a SpaceX, sem a NASA nem szolgált információval. A cég csupán anomáliaként utalt az esetre.
Az Orlando Sentinel című lap által bemutatott, a NASA egyik dolgozója által hitelesnek nevezett videón látható, amint a kapszula apró darabokra robban. A félresikerült teszt idején füstfelhő is észlelhető volt a távolból.
Ha a Dragon kapszulát nem tudják fellőni szombaton, a SpaceX-nek egy hetet kell várnia az újabb kilövési kísérletig a légierő más műveletei miatt.

A Dragon kilövése.Forrás: AFP/Getty Images/Roberto Gonzales

A Crew Dragon a tervek szerint egy tesztmisszió során két amerikai asztronautát, Bob Behnkent és Doug Hurley-t szállítaná az űrállomásra júliusban, az áprilisi baleset és egyéb kisebb akadályok azonban valószínűleg az év későbbi részére vagy 2020-ra halaszthatják a kilövést.

(Forrás: MTI)