A szovjetek súlyosan szennyezték a Strázsa-hegyet

2019.05.03. 14:09

A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság (DINPI) megkezdte az esztergomi Strázsa-hegy közelében lévő volt szovjet gyakorló- és lőtér környezeti kármentesítését, a 2,7 hektáros területen jelentős az üzemanyag- és fémszennyezés - közölte az intézmény kommunikációs referense az MTI-vel pénteken.

A volt szovjet katonai terület szénhidrogénnel sznnyezett

Kálmán Gergely elmondta, a korábbi környezetvédelmi felmérések szerint a volt katonai terület két helyszínen is szennyezett. Ezek a területek ivóvízbázisok közelében, kiemelten érzékeny területen találhatók.

A szovjetek által létesített volt üzemanyag-tároló területén

a talaj szénhidrogénnel szennyezett.


A DINPI strázsa-hegyi bemutatóközpontja melletti négy tavat harckocsiúsztatónak használták, ott az iszapban fémeket is kimutattak.
A 400 millió forintba kerülő munkálatok során az üzemanyag-tárolónál a szennyezett földet kitermelik, a tavakban lévő szennyezett iszapot pedig szikkasztás után ártalmatlanítják. A beavatkozás előtt a halakat, kétéltűeket, hüllőket ideiglenes élőhelyre telepítik.

Kilátás a Kis-Strázsa-hegy egyik bunkerének tetejéről az egykori laktanyára és az esztergomi reptérre FORRÁS: TURISTA MAGAZIN/LÁNCZI PÉTERForrás: https://www.origo.hu/utazas/20181221-kirandulas-a-kis-es-nagystrazsahegyen-esztergom-mellett.html

A tavak kármentesítésével és az élőlények visszatelepítésével őszre végeznek. A volt üzemanyag-tárolónál a betonlétesítmények bontását is elvégzik, itt 2021 augusztusára állhat helyre a természetes állapot.

Rálátás a Kis-Strázsa-hegyre a Nagy-Strázsa-hegyről FORRÁS: TURISTA MAGAZIN/LÁNCZI PÉTERForrás: https://www.origo.hu/utazas/20181221-kirandulas-a-kis-es-nagystrazsahegyen-esztergom-mellett.html

A területet már a monarchia idején katonai gyakorlatokra használták. Az első világháború után Esztergom határvárossá vált, ezzel megnőtt katonai szerepe. A második világháború után 1956-ig a Strázsa-hegy a magyar honvédség gyakorlótere volt, 1956-tól a szovjet déli hadseregcsoport harckocsizó és vegyvédelmi alakulatai használták.Az 1997-ben alapított Duna-Ipoly Nemzeti Park Magyarország leggazdagabb élővilágú nemzeti parkjainak egyike, a fővárostól északra 60 ezer hektárnyi területen, a Pilis és a Börzsöny hegység nagyobb részén, a Duna és az Ipoly folyók között helyezkedik el.

(Forrás: MTI)