Leopold von Mildenstein, az SS zsidóügyi osztály vezetőjének aláírása egy izraeli vendégkönyvben rávilágít a nácik zsidókkal szembeni politikájának változásaira a harmincas években.

SS-vezető látogatása a cionista író házában

Stefan Litt, az Izraeli Nemzeti Könyvtár német anyaggal foglalkozó szakembere a közelmúltban fedezte fel Leopold von Mildenstein saját kezű, 1933-as látogatása alkalmával tett aláírását Mose Jákov Ben-Gavriel vendégkönyvében.

Stefan Litt, az Izraeli Nemzeti Könyvtár munkatársa, kezében a vendégkönyvvel, amely Leopold von Mildenstein aláírását tartalmazzaForrás: Getty Images

A különös történetet Izrael csütörtökön tartott holokausztnapján, a Jom Hasoán hozták nyilvánosságra. Leopold von Mildenstein az SS "zsidóügyekért" felelős osztályát vezette.

Az úgynevezett zsidóügyek az SS fennhatósága alá tartoztakForrás: Bundesarchiv/O.Ang.

Mindemellett német zsidó barátjával, Kurt Tuchlerrel, és feleségeikkel 1933-ban körutazást tettek az Egyesült Királyság felügyelete alatt álló Palesztin Mandátum területén,

és ellátogattak egy Ben-Gavriel otthonában tartott összejövetelre.

 

Archív fotó a Tuchler és Mildenstein házaspárról, Palesztinába tett utazásuk idejébőlForrás: Origo

Jákov Ben-Gavriel a kor ismert cionista írója volt, aki naplójában feljegyezte az eseményt. "Nem volt benne biztos, hogy mit gondoljon", írta a német uralkodó párt egyik vezető tagjának megjelenéséről, és arról is beszámolt, hogy több vendége azonnal távozott.

Héberül próbált tanulni a náci zsidóügyi osztályvezető

Mások beszélgetni kezdtek a nácival, aki nagyon izgatott volt

az Izrael földjén megtapasztalt építkezés miatt, és még héberül is megpróbált kimondani néhány szót.

Leopold von Mildenstein különös viszonya a zsidókhoz, és barátsága Kurt Tuchlerrel már több kutatás tárgya volt, és unokája „A lakás" címmel dokumentumfilmet is készített kapcsolatukról.

Leopold von Mildenstein 1936-ig állt az ún. zsidóügyi osztály élénForrás: Alternative Insight

Mildenstein aláírása újabb tanúbizonysága annak, hogy a nácik az idők során változó módon látták a "zsidókérdés" megoldását.

Mose Zimmerman, a jeruzsálemi Héber Egyetem nyugalmazott professzora szerint Mildenstein ekkor arra törekedett, hogy áthelyezze a zsidókat történelmi hazájukba.

A fanatikusan antiszemita Adolf Eichmann a zsidóság fizikai kiirtását tartotta az úgynevezett "végső megoldásnak"Forrás: Wikimedia Commons

Leopold von Mildenstein 1936-ig a zsidók Palesztinában költöztetésén dolgozott,

de akkor a hírhedt Adolf Eichmann vette át tőle hivatalát,

aki a "zsidókérdés" tömeggyilkossággal történő "végleges megoldásának" végrehajtását szorgalmazta.

Fantasztikus história, ami azt mutatja, hogy a történelem sem fekete-fehér

A nácik eleinte a zsidók emigrációval történő távozásában voltak érdekeltek, és Zimmerman szerint a legegyszerűbben a cionista emigrációval tudtak együttműködni.

Az alapvető változás a háború 1939-as kitörése, a kelet-európai országok - és a bennük élő zsidó lakosság - náci megszállása miatt következett be.

A nácik erőszakos zsidópolitikájában 1939, a második világháború kitörése után következett be a nagy fordulatForrás: Bundesarchiv/O.Ang.

Ekkortól egy nagyobb méretű megoldást kellett találniuk"

- vélekedik Zimmerman. A háborúig a "zsidókérdés megoldása" csak a német zsidókra vonatkozott, de a háború kitörésétől más helyeken élő zsidókkal kapcsolatban is "megoldást" kellett találniuk - mondta Zimmerman.

Leopold von MildensteinForrás: Alchetron

Stefan Litt, az archívum német anyagokkal foglalkozó szakembere szerint Mildenstein aláírása, valamint Tuchlerrel ápolt kapcsolata továbbra is "fantasztikus történet", amely azt mutatja, hogy a történelem soha nem fekete-fehér.

(Forrás: MTI)