Egy esés következtében izomsorvadást szenvedhetett Leonardo da Vinci jobb karja ez okozhatta a reneszánsz képzőművész, polihisztor jobb kezének lebénulását - vélik olasz orvosok, akik elméletüket a Journal of the Royal Society of Medicine című folyóiratban tették közzé.

Nem stroke, hanem baleset miatt bénult le a jobb keze

Leonardóról (1452-1519) köztudott, hogy élete utolsó éveiben bal kézzel dolgozott, mert jobb keze lebénult, eddig azt feltételezték a szakemberek, hogy kezének megbénulása stroke következménye volt. David Lazzeri sebész és Carlo Rossi neurológus Leonardóról készült két műalkotást elemzett.

Leonardo da Vinci, az egyetemes művészettörténet egyik leghíresebb alakjaForrás: flickr.com

Az egyik egy portré az idős művészről, egy krétarajz, amelyet Giovanni Ambrogio Figino lombard művész készített. Ezen jól látható Leonardo ruhája ujjával takart jobb keze és kézfeje merev ujjakkal. Egy szélütés következtében az ujjai úgy állnának, mintha ökölbe lenne szorítva a keze - írta Lazzeri a tanulmányban, aki szerint a rajzon látható kéztartás karizomsorvadás (ulnar palsy) eredménye.

Eredetileg „kétkezes" volt a reneszánsz zseni

A kar singcsonti idege a válltól a kisujjig fut és szinte az összes kézizmot vezérli, lehetővé téve a finom motorikus működéseket.

Leonardo da Vinci egyik leghíresebb alkotása, a Mona LisaForrás: pexels.com

Az esés, amelyet Leonardo elszenvedett, felső karjában okozott sérülést és bénuláshoz vezetett. Ez magyarázhatja azt, miért maradt befejezetlen élete utolsó öt évének számos festménye, köztük a Mona Lisa, miközben a festőművész rendszeresen rajzolt és tanított - írták az orvosok.

Leonardo da Vincit  az egyik legnagyobb festőnek tartjákForrás: wikipedia

Da Vinci a bal kezével képes volt rajzolni, ám nem tudta tartani a festőpalettát jobb kezében.Firenzei kutatók egy korábbi tanulmányukban arra a következtetésre jutottak, hogy Leonardo kétkezes volt, képes volt mindkét kezével írni, festeni és rajzolni.

(Forrás: MTI/APA/AFP)