Egymillió fajt fenyeget a kihalás réme

leopárdmacska
A leopárdmacska ma már a legveszélyeztetettebb, kihalás közeli állapotba került gerincesfajok közé tartozik
Vágólapra másolva!
Az erőltetett gazdasági növekedés és a klímaváltozás hatásai miatt példátlanul sok, mintegy egymillió fajt veszélyeztet a kihalás – erre figyelmeztettek a tudósok egy hétfőn közzétett jelentésben, amely a modern civilizáció természetkárosító hatásait foglalta össze.
Vágólapra másolva!

Elkerülhetetlen a globális gazdasági és pénzügyi rendszer reformja

A jelentés arra a következtetésre jutott, hogy az emberi közösségek jövőjéhez szükséges ökoszisztémákat az összeomlástól csak a globális gazdasági és pénzügyi rendszer széles körű megváltoztatása óvhatja meg.

Forrás: NurPhoto/Creative Touch Imaging Ltd/NurPhoto/Creative Touch Imaging Ltd

A jelentést 130 ország, köztük az Egyesült Államok, Oroszország és Kína is támogatta.

– Ezt a veszteséget az emberi tevékenység okozza, amely közvetlen fenyegetést jelent az emberiség jóllétére a világ minden régiójában” – hangsúlyozta Josef Settele professzor, a jelentés társszerzője hétfőn Párizsban, a Biodiverzitási és Ökoszisztéma-szolgáltatási Kormányközi Tudományos Testület (IPBES) tanácskozásán.

A jelenlegi rendszer fenntarthatatlanná vált

Az 50 ország 145 szakértője által jegyzett tanulmány sarokköveként szolgálhat az egyre sokasodó kutatásoknak, amelyek arra utalnak,

hogy a világnak egy posztnövekedési gazdasági modellt kell elfogadnia,

ha el akarja kerülni a légszennyezés, az élőhelypusztulás és a szén-dioxid-kibocsátás egymást kölcsönösen felerősítő, életet fenyegető kockázatait.

A földtörténeti múlt nagy kihalási eseményeivel szemben, amelyek természetes eseményekre voltak visszavezethetők, a jelenlegi fajpusztulás legfőbb oka civilizációs eredetű Forrás: Reddit

A Globális értékelés (Global Assessment) címet viselő jelentés szerint a Föld becsült nyolcmillió növény-, rovar- és állatfajából

mintegy egymilliót veszélyeztet a kihalás, nagyon sokat évtizedeken belül.

A szerzők szerint elsősorban a nagyüzemi földművelés és halászat okolható a fajkihalás ilyen elképesztő mértékéért, amely akár több tízszerese-százszorosa is lehet az elmúlt tízmillió év átlagának.

Egy a sok közül: az etiópi csíkos egér is a kihalás szélére sodródott Forrás: commons.wikimedia.org

A jelentés leszögezte, hogy súlyosbítja a veszteségeket a klímaváltozás,

amelyet nagyrészt a fosszilis tüzelőanyagok elégetése okoz.

A fosszilis tüzelőanyagok elégetése súlyos következményekhez vezet Forrás: pexels.com

Robert Watson brit környezettudós, az IPBES elnöke azt mondta: a természet megőrzésére, helyreállítására és fenntartható használatára csak akkor van esély, ha a társadalmak hajlandóak szembeszállni a status quo megőrzése mellett elkötelezett érdekeltségekkel.

Összességében a földi élővilág húsz százalékát fenyegeti kihalás

Hozzátette: a jelentés szerint még nincs késő a változtatáshoz, de csak akkor, ha az máris elkezdődik a helyitől a globális szintig mindenhol. Ezen „alapvető, a technológiai, gazdasági és társadalmi tényezőket is érintő, rendszerszintű átszervezést értünk” – hangsúlyozta.

Egy másik faj a sok közül: a leopárdmacska ma már a legveszélyeztetettebb, kihalásközeli állapotba került gerinces fajok közé tartozik Forrás: CatChat

Az átfogó jelentés 15 ezer tudományos cikk hároméves felülvizsgálata nyomán értékelte a globalizált ipari társadalom növekedésének mélyreható hatását az elmúlt fél évszázadban. A jelentés szerint az őshonos fajok átlagos populációja

a legtöbb jelentős szárazföldi élőhelyen legalább 20 százalékkal csökkent,

legnagyobb részben az 1900-as évektől.

A brazíliai Amazonas állam székhelye, Manaus. Itt egykor esőerdő volt Forrás: Készítette: pontanegra - A feltöltő saját munkája, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1856755

A veszélyeztetett listán szerepel a kétéltű fajok több mint 40 százaléka, a zátonyképző korallok majdnem 33 százaléka

és a tengeri emlősök több mint egyharmada. A rovaroknál nem ennyire tiszta a kép, de becslések szerint tíz százalékukat fenyegeti kihalás.

A rovarok tíz százaléka tűnhet el, ha nem történnek radikális változások Forrás: pexels.com

„Egyik határtól a másikig futunk, hogy olcsó (kihasználható) természetet találjunk a bolygó minden táján. A legfontosabb üzenet az, hogy a szokásos üzletmenetnek véget kell vetni” – figyelmeztetett Eduardo Brondizio antropológus, az Indianai Egyetem professzora, a tanulmány társszerzője.

(Forrás: MTI/Reuters)