Az indiai hadsereg szerint bizonyítékuk van a jeti létezésére

Vágólapra másolva!
A mitikus jeti alakja már évszázadok óta izgalomban tartja az emberek fantáziáját, ám létezésére ez idáig konkrét, kézzelfogható bizonyítékot nem sikerült találni. Az indiai hadsereg ugyanakkor azt állítja, megtalálta a legendás bestia nyomait a nepáli-kínai határ közelében.
Vágólapra másolva!

A Makalu Base Camp közelében lőtt fotókon – amelyet a hadsereg hivatalos Twitter-oldalán is közzétettek – jól láthatóak a titokzatos, 81 centiméter hosszú, 38 centiméter széles lábnyomok.

A bejegyzés természetesen hamar népszerűvé vált az ázsiai országban, többen azonban szkepticizmusuknak adtak hangot.

Az indiai hadsereg által kiadott fotón a lábnyomokat vizsgálják. A szakértők szerint inkább egy medve nyomai lehetnek Forrás: AFP/Handout

A híres tudománykommunikátor, Carl Sagan óta tudjuk, hogy a rendkívüli állítások rendkívüli bizonyítékokat igényelnek, márpedig pár lábnyom elég gyenge lábakon álló bizonyítéknak tekinthető.

Az eddigi vizsgálatok rendre cáfolták a kriptozoológusok állításait

A jeti fogalma a nyugati civilizáció számára csak a 20. században, a megszaporodó Himalája-expedíciók nyomán vált széles körben ismertté. 1925-ben például N. A. Tombazi fényképész, a brit Royal Geographical Society tagja ekképpen számolt be egy jetivel való találkozásáról:

Tombazi és társai 4600 méteres magasságban, nagyjából 250 méter távolságból figyelték meg a lényt úgy egy percig, és amikor később leereszkedtek a hegyről, a lábnyomait is megtalálták, amelyek – ahogy Tombazi írja –

A feltételezetten jetik által hátrahagyott, múzeumokban és magángyűjteményekben őrzött csont-, fog-, bőr-, haj- és székletminták elemzése alapján a kutatók arra jutottak, hogy

azok kutyáktól és különböző medvefajoktól (ázsiai feketemedvétől, himalájai barnamedvétől vagy tibeti barnamedvétől) származnak.

Szintén híres, jetinek tulajdonított lelet a nepáli Pangboche-ban felfedezett kéz, amelyet az 1950-es években találtak meg. A későbbi DNS-vizsgálatok ebben az esetben is kiderítették, hogy szó nincs rendkívüli leletről, a kéz szimpla emberi maradvány.