Még soha nem volt ilyen erős az El Nino az elmúlt négyszáz évben

felmelegedés
A felmelegedést egyértelműen külső tényezők okozzák a tanulmány szerzői szerint
Vágólapra másolva!
Hatalmas természeti katasztrófák, többek között áradások, viharok, máshol pedig pont ellenkezőleg, szárazság és erdőtüzek pusztítanak az El Niño nyomában, különösen Ausztráliában, Délkelet-Ázsiában és Amerikában. A természetes éghajlati jelenség a tengervíz áramlásával van összefüggésben, amelyet a szokatlanul meleg óceáni vízhőmérsékletek váltanak ki és ciklikusan jelentkezik Dél-Amerika csendes-óceáni partjainál. Bár az nem újdonság, hogy az El Niño intenzitása növekszik, ám a kutatók eddig nem tudták biztosan, hogyan tudják összehasonlítani a múltban történt eseményekkel, mivel a műszeres vizsgálatokkal kapott adatok túl rövidek voltak. Most azonban a korallok mélyére fúrtak, amelyek a fák évgyűrűihez hasonlóan adtak adatokat nekik az El Niño események elmúlt négyszáz évi eseményeiről.
Vágólapra másolva!

Számos szakértő lehetetlennek tartotta

Az egyedülálló kutatást Mandy Freund, a Melbourne Egyetem és az extrém éghajlatai jelenségeket vizsgáló Centre of Excellence for Climate Extremes doktori hallgatója végezte, aki úgynevezett korallmagokat használt az éghajlatai minták eltéréseinek és változásainak vizsgálatához, amelyek a fák évgyűrűihez hasonlóan mutatják meg az elmúlt évszázadok éghajlatának alakulását.

Piros és sárga színek jelzik, ahol a melegebb felszíni víz miatt magasabb a tengerszint. Zöld mutatja a normál tengerszintet, a kék és lila az átlagosnál alacsonyabb tengerszint. Az adatokat a Jason-2 műhold gyűjtötte szeptember 13-22. között Forrás: NASA/JPL-Caltech

– magyarázta Mandy Freund. – Az új adatok egyértelműen jelzik a tendenciát, amely szerint az El Niño események erősödnek.
Az eredmények azt mutatják, hogy a központi csendes-óceáni El Niño aktivitása a 20. század végén folyamatosan nőtt, míg a természeti jelenségekkel összefüggő események száma a Csendes-óceán keleti részén várhatóan a jövőben fog növekedni.

Egyre több szélsőséges természeti jelenséget tapasztalhatunk

A kutatókat eddigi vizsgálatai során az időjárás-állomások és a műholdak által gyűjtött hőmérséklet-nyilvántartások adatai korlátozták, amelyek nem bizonyultak elégségesnek ahhoz, hogy a legutóbbi évtized változásait fel tudják használni egy távlati kép kialakításához.

Az éghajlatváltozás összefüggésében rendkívül értékes az évszázadokon túlnyúló adatok elemzése.

Freund szerint az elmúlt harminc évben soha nem látott mértékben növekedett az El Niño intenzitása a Csendes-óceán középső részén, amire még nem volt példa az elmúlt négyszáz év során.

Szélsőséges időjárási jelenségeket okoz az El Nino Forrás: AFP/Vanderlei Almeida

– nyilatkozta Freund. – Találtunk néhány utalást arra, hogy az El Niño sokkal erősebb lett a Csendes-óceán keleti részén is, ami meghaladhatja az 1997/98-as és a 2015/16-os intenzitást.

Hatásosan tudnak felkészülni a jövőbeli El Niño eseményekre

Az El Niño jelenség a globális éghajlat egyik legfontosabb jellemzője, amely komoly következményekkel járhat világszerte a szélsőséges időjárási eseményeket illetően. A korall lemezek vizsgálatának köszönhetően azonban a szakemberek most már a korábbiaknál hatásosabban tudnak felkészülni a jövőbeli El Niño eseményekre, illetve azok potenciálisan pusztító hatásainak modellezésére, előrejelzésére és tervezésére.

Az aszály sem ritka az El Nino nyomában Forrás: pexels.cA múlt megértésével jobban tudjuk megérteni a jövőt, különösen az éghajlatváltozás összefüggésében

– mutatott rá Dr. Hen Henley, a Centre of Excellence for Climate Extremes
kutatója, a tanulmány társszerzője. – A kutatás előtt még nem tudtuk, hogy az El Niño jelenségek különböző jellegzetességei milyen gyakran fordultak elő az elmúlt évszázadokban, most azonban már igen.
Az úttörő eredményeket a kutatók a Nature Geoscience tudományos folyóiratban tették közzé.