Romániai állatvédők két, jeladóval ellátott, legyengült barátkeselyűt mentettek meg a pusztulástól és juttattak vissza Bulgáriába.

Rendkívül legyengülve vitték a madármenhelyre

A Romániában rég kipusztult nagyméretű ragadozómadarak történetéről a marosvásárhelyi Milvus Csoport Madártani és Természetvédelmi Egyesület számolt be keddi közleményében. Amint az egyesület közölte: a Juan névre keresztelt hím madarat a rászerelt jeladó által közvetített koordinátákon Nagyszeben közelében találta meg a Milvus csapata.

A barátkeselyű ( Aegypius monachus) csaknem teljesen kiveszett EurópábólForrás: Wikimedia Commons

A rendkívül legyengült madarat a jeladót felszerelő bulgáriai egyesülettel folytatott egyeztetés után befogták, és Marosvásárhelyre szállították, ahol majdnem egy hónapot töltött a helyi madárrehabilitációs központ gondozásában.

Nem lett volna esélyük a túlélésre, ha nem fogják be őket

Egy szintén bulgáriai jeladóval ellátott, Kutelka névre keresztelt tojó hasonló módon került a Kárpátokon túli Focsani közelében levő vadállat-rehabilitációs központba.

A kiéhezett, legyengült állatoknak a közlemény szerint aligha lett volna esélyük a túlélésre.

 

A barátkeselyű Európában, Közép-Spanyolországban, a Baleár-szigeteken, Bulgáriában és Görögországban fészkelForrás: Wikimedia Commons

Több mint háromhetes gondozás és bőséges táplálás után a Marosvásárhelyen és Focsaniban tágas röptetőkben pihenő madarakat a Green Balkans egyesület munkatársai vették át és szállították vissza Bulgáriába. Itt egy ideig megfigyelés alatt maradnak, majd ismét kiengedik őket a szabadba.

Európából csaknem teljesen kipusztult

A két keselyű egy átfogó balkáni visszatelepítési program résztvevője, amelyet jelentős nemzetközi összefogással Bulgáriából irányít a Green Balkans egyesület.

A három métert is elérheti a szárnyfesztávolságukForrás: Wikimedia Commons

Az Európából csaknem teljesen kipusztult nagyméretű dögevő madár testhossza 100-110 centiméter,

szárnyának fesztávolsága a három métert is eléri, testtömege pedig akár 7-12 kilogramm is lehet.

A barátkeselyű-állományt Európában Spanyolországban sikerült stabilizálni.

A barátkeselyű ábrázolása egy 19. századi zoológiai munkábanForrás: Wikimedia Commons

Innen származik a Nagyszeben közelében befogott példány is, amelyik nevét arról a kutatóról kapta, aki Mallorca szigetén dolgozott a keselyűk visszatelepítésén.

(Forrás: MTI)