Három cetfaj veszélyben, egyiket a kihalás fenyegeti

2019.05.07. 19:46

A kanadai vizekben előforduló cetfélék közül három is veszélyben van a veszélyeztetett fajok státuszával foglalkozó kanadai bizottság (COSEWIC) hétfői jelentése szerint.

Veszélyben és a kihalás szélén a cetek

A szakértői testület szerint a tőkebálnát kihalás fenyegeti, míg a közönséges barázdásbálna és az északi csőröscet helyzete "különleges aggodalomra ad okot". A tőkebálna és a barázdásbálna a világ legnagyobb cetféléi közé tartozik.

Tőkebálna (Balaenoptera borealis).Forrás: https://www.google.com/search?q=Balaenoptera+borealis&rlz=1C1AVFC_enHU846HU846&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiSh56M8IniAhUgxcQBHe20DYMQ_AUIDigB&biw=1366&bih=657#imgrc=quOzsSiSsheC1M:

Kanadában a független szakértői bizottság, a COSEWIC jelentései szolgálnak alapul a természetvédelmi intézkedésekhez.

A közönséges barázdásbálnák (Balaenoptera physelus) honosak a Földközi-tengerben is, ahol elsősorban a Tirrén-tenger térségében figyelhetők meg.Forrás: Wikimedia Commons

A testület az emberi tevékenységet hibáztatja az óriási tengeri emlősök romló helyzetéért: a bálnák belegabalyodnak a halászhálókba, összeütköznek a nagy óceánjárókkal, amelyekből egyre több közlekedik a kanadai vizeken, és szenvednek a zajártalomtól, amelyet a hajózás, a tengeri hadgyakorlatok és a földrengéskutatás okoz. 

True-féle csőröscet (Mesoplodom mirus).Forrás: Roland Edler

Ez utóbbi különösen érvényes az északi csőröscet esetében, amely a zajokra támaszkodik a tájékozódásban és a táplálékkeresésben.

A szakértői bizottság javasolja, hogy jelöljenek ki több olyan tengeri területet, ahol a bálnák nyugalmat, menedéket találnak, "akár a határokon is átnyúlva, mert e határokat nem ismerő fajokat egymaga egyetlen állam sem tudja megmenteni a kihalástól".

(Forrás: MTI)