Olajszennyezés ellen fejlesztettek ki új anyagot kínai tudósok

2019.05.07. 14:40

A természetes anyagok szerkezetét utánzó habszivacsot fejlesztettek ki kínai tudósok, melynek segítségével különválasztható egymástól a víz és az olaj, vagyis alkalmas az olajszennyezés elhárítására.

Környezetbarát szivaccsal válaszják szét az olajjal szennyezett vizet

A víz és az olaj különválasztása súlyos kihívást jelent a világszerte egyre nagyobb mennyiségben keletkező ipari szennyvíz, valamint a természetes vizeket szennyező olajfoltok miatt.
Az olajszennyezés elhárításárának hagyományos módszerei, köztük az égetés és a szűrés energia- és időigényesek, valamint további környezetszennyezést okozhatnak.

Az olajszennyezés súlyosan károsítja a környezetet, természetet.Forrás: https://en.wikipedia.org/wiki/Oil_spill#/media/File:Oiled_Bird_-_Black_Sea_Oil_Spill_111207.jpg

Az északkelet-kínai Csöcsiang tartományban Ningbói Anyagtechonlógiai és Mérnöki Tudományok Intézetének kutatói olyan biomimetikus, vagyis a természetes anyagok tulajdonságait utánzó polipropilén habszivacsot fejlesztettek ki, amely szerkezetének köszönhetően hatékonyan választja külön a vizet és az olajat.

A Chemical Engineering Journal című lapban közölt tanulmány szerint a méhsejt mintázatú habszivacs belseje csőszerkezetű, a tesztek során rendkívül jó nedvszívó- és szűrőképességet mutatott.

Az Exxon Valdez olajszállító tankhajóból 42 millió liter nyersolaj került a tengerbe 1989. március 24-én a Prince William-szorosnál óriási környezeti katasztrófát okozva. A zsákokban az olaj szennyezett hulladékok vannak.Forrás:https://en.wikipedia.org/wiki/Oil_spill#/media/File:Valdez_Trash_Pile.jpg

A habszivacson átvezetett olajos víz pillanatok alatt átszűrődik és tisztán távozik, miközben a szivacs magába szívja az olajat. Gyorsasága mellett a módszer előnye, hogy

az anyag könnyen előállítható, olcsó és környezetbarát,

vagyis nagy lehetőségeket rejthet magában az olajszennyezés elleni küzdelemben - írták a kutatók.

(Forrás: MTI)